X Bezárás

Olvasási beállítások

Láthatósági beállítások megnyitása

2022-es Elnöki beszámoló

Elnöki beszámoló

(2022. január 1—2022. december 31.)

Készítette: Bieber Mária

1.         Köszönetnyilvánítás

Köszönetemet fejezem ki az alapítónak (Bieber József) és a kuratórium tagjainak (Knoska Györgyné, Dr. Szabó László) azért, mert aktív tevékenykedésükkel segítették az Együttlátók Alapítvány 2022-es évének működését.

2.         Az Együttlátók Alapítvány székhelyét érintő változások

Az Együttlátók Alapítvány székhelye az alapító és a kuratórium elnöke saját tulajdonában lévő lakásban van, melyet az alapítvány a benne lévő ingóságokkal együtt díjmentesen használ. Tájékoztatásul jelzem, hogy 2022 novemberében, mint tulajdonosok saját költségen felújíttattuk a lakás elektromos hálózatát. A felújítási munkálatokat sikerült úgy időzítenünk, hogy az Alapítvány őszre tervezett programjait zavartalanul meg tudtuk tartani.

3.         Programok

Vannak olyan lélek- és közösségépítő programjaink, melyeket 2014 óta szervezünk meg, vannak olyanok, melyeket később indítottunk el, és vannak, melyeket az Együttlátók Alapítvány bejegyzését követően kezdtünk el.

Először a már hagyományosnak tekinthető programokat veszem sorra, majd az újabb kezdeményezésekről írok, végül külön említem azokat, melyek jelentőségüknél fogva kiemelkednek a sorból.

3.1. Hagyományosnak mondható programok

Interaktív hittanóra, melyek 2014 novemberétől kezdődően aktuális egyházi ünnepekhez kapcsolódnak, és melyeket Bieber József, Zagyvaróna plébániai kormányzója, az Alapítványunk alapítója tart. A kiemelkedő egyházi vagy alapítványi ünnepeket szentmisével és agapéval ünnepeljük meg.

Alkalomszám: 68—77. alkalom.

Összesen: 10 alkalom.

Együttlátók Játékklubja, melynek keretében akadálymentes csapatépítő és társasjátékokat játszunk a jelenlévő felnőttekkel. A programot 2014 novembere óta szervezzük meg.

Alkalomszám: 69—77. alkalom.

Összesen: 9 alkalmat tartottunk 2022-ben.

A 2022-es év őszi időszakában közkívánságra ismét hosszabb programidőt terveztünk, és az alkalom uzsonnát is tartalmazott.

A játékkínálat bővítésében 2022-ben jó ismerősünk ajánlására egy nyugdíjas úr volt segítségünkre, aki szabadidejében asztaloskodással is foglalkozott, és kérésünkre alapanyagáron jónéhány fajátékot elkészített.

A legyártott fajátékok bekerültek az Együttlátók Alapítvány Boltja kínálatába.

A termékek minősége egyenletlen.

Az Együttműködés elakadt, miután észrevételeztük az elkészített termékek minőségét.

Emiatt továbbra is keressük a megoldást, kivel készíttethetnénk megfelelő minőségű fajátékokat.

Emlékeztető: 2021 novemberében sikerült kapcsolatot építenünk a Smartgames játékok magyarországi forgalmazójával, a Gamer Café KFT-vel. Ennek köszönhetően a náluk megvásárolt játékok árából engedményt kapunk, melynek fejében a játékhoz tartozó rejtvényfüzet feladatait Braille-írásban adaptáljuk, és a játékot tőlünk megvásárlóknak ezzel a pontírásos füzettel együtt adjuk tovább az eredeti árért.

2021 novemberéig a következő két játék rejtvényfüzetét adaptáltuk:

A három kismalac,

Piroska és a farkas.

2022-ben adaptáltuk az Útzár nevű játék rejtvényfüzetét.

Sajnos megfelelő reklám hiányában sem ezekre, sem a saját készíttetésük játékokra nem mutatkozik jelentősebb igény.

A játékok promóciós lehetőségén dolgozunk, például keressük azt a személyt, aki videófilmekben szívesen ajánlaná játékainkat az internet segítségével.

Tervezzük YouTube-csatorna indítását is.

Továbbá 2021 nyarán, a táborban megrendeztük első minijáték kiállításunkat, melynek akkor nagy sikere volt, de sajnos 2022-ben nem volt folytatása.

A 2021-es nyári tábor zárónapján közös kódfejtő játékot is játszottunk, mely egy saját fejlesztésű, kódfejtős játéktáblának és a hozzá elkészített rejtvényfeladatoknak mintegy főpróbája is volt.

A játék kitűnően sikerült.

2022-ben sikerült további játéktáblákat készíttetnünk a már említett nyugdíjas úrral, de kapacitás hiányában nem tudtunk feladatkártyákat csinálni, így a játék nem került még be az Együttlátók Boltjába.

"Zene füleimnek" című egyházzenei előadássorozat, melyet Dr. Kovács Péter kántor úr tart önkéntesként 4. éve.

Alkalomszám: 19—28. alkalom.

Összesen: 10 előadás hangzott el.

A jól felépített, hozzáértők és laikusok számára egyaránt érthetően összeállított előadásokat kántor úr töretlen lelkesedéssel tartotta meg, a törzsvendégek pedig lankadatlan érdeklődéssel hallgatták ismertetőit és a zenei bejátszásokat.

Új hallgatókat csak alkalmi jelleggel sikerült bevonni.

2022 őszétől online részvételi lehetőséget is biztosítottunk kedvezményes részvételi feltételekkel. Voltak, akik anyagi megfontolásból éltek ezzel a megoldással. Mások csak vészmegoldásnak tekintették, mert szerintük a személyes jelenlétet nem pótolhatja az online részvétel.

Audionarrációs filmklub,

melyet kezdetektől Bieber József indított, aki hobbi audionarrátorként vetített részünkre filmeket, melyek nagy közkedveltségnek örvendtek. 2022 decemberében hívtunk először profi audionarrátort Fekete Csilla Andrea személyében. Ezt az együttműködést szeretnénk folytatni 2023-ban is.

Alkalomszám: 20—21. alkalom.

Összesen: 2 alkalom.

Terefere-Vacsora otthonosan című program,

mely szintén népszerű, és melynek keretében Bieber József, mint hobbiszakács ínycsiklandó ételekkel és italokkal kényezteti mindazokat, akik a programon részt vesznek.

Alkalomszám: 7—8. alkalom.

Összesen: 2 alkalom.

Nyári tábor

Hálásak vagyunk azért, hogy 2022-ben ismét megtarthattuk a nyári tábort Máriabesnyőn. Ez volt a 8. alkalom, igaz, alapítványi keretek között a második.

A tábor Címe: "Égből szállott szent kenyér".

Időpont:

2022. július 13—16. szerda—szombat.

Helyszín:

Máriabesnyő, Mater Salvatoris Lelkigyakorlatos Ház.

A tábor nagyon jól sikerült.

A szervezőkkel együtt 17 fő vett részt.

Tavaly első alkalommal külsős meghívottak is tartottak egy-egy programot, melyek szintén jól sikerültek. Június 15-én, pénteken délelőtt Horváth Eszter, a Batthyány téren működő látássérültek csoportja hitoktatója adott elő az eucharisztikus szentekről, délután pedig Horváthné Dunaveczki Leona és férje énekeltek és zenéltek nekünk több mint másfél órán keresztül. Este Szluka Lídia Kinga énekművész és evangélikus kántor tartott színvonalas előadást az evangélikus liturgia bemutatása és megismertetése céljából.

3.2. Új programok

Együttlátók Klubdélutánja,

mely új kezdeményezésünk, magában foglalja a játékklubot és a beszélgetős együttlétet egy agapéval/uzsonnával egybekötve. Alkalmi jelleggel az új év kezdetén lakásszenteléssel kötjük egybe, júniusban az évadzáró hálaadással, valamint karácsonykor az ünnepre készülődéssel.

Alkalomszám: 1—3. alkalom.

Összesen: 3 alkalom valósult meg.

2021 őszén két új programot indítottunk az előzetesen, a résztvevőkkel történő beszélgetésekben felmerült igények figyelembevételével. Ezek közül az Együttlátók Beszélgetős Klubja című foglalkozást 2022 tavaszán hónapról hónapra megszerveztük, de ősztől kapacitás és valós érdeklődés hiányában nem folytattuk. A másikat, mely lényegében egy programsorozat, tovább folytattuk. Címe: Olvasásra Fel! – Ez egy olyan Projektsorozat, melyben kifejezzük, hogy az Együttlátók Alapítvány elhivatott az olvasás/Braille-olvasás kultúrája iránt, ezért Olvasásra fel! címmel meghirdetett programjaink keretében a látó és látássérült emberek olvasásának népszerűsítéséért dolgozunk. A programokon való részvétel díjmentes.

Ennek jegyében az alábbi programokat szerveztük 2022-ben:

Olvasásra fel! - Olvasósarok

Alkalomszám: 3--10. alkalom.

Összesen: 8 alkalmat valósítottunk meg.

A Tavaszi alkalmak a levélregényről szóltak, melyről később szó lesz.

2021 októberében Kormos Zita önkéntes alapon megszervezte az Október 23-i ünnepi Olvasósarok programot, mely hagyományteremtő kezdeményezésnek bizonyult. 2022 októberében ismét ünnepséget szervezett, melyen látó és látássérült felolvasók is részt vettek.

A programot Facebook-on közvetítettük.

Ekkor merült fel az igény, hogy 2023-ban Március 15-ét is hasonlóképpen szeretné a közösség emlékezetessé tenni.

Olvasással ünnepeljünk! – Ünnepi Olvasósarok,

a programmal tavasszal a Magyar Költészet napjához, ősszel pedig az Olvasás világnapjához kapcsolódunk.

Alkalomszám: 2-3. alkalom.

Összesen: 2 alkalom.

A gyakorlat úgy hozta, hogy szükségtelen külön számontartani az ünnepi és az úgynevezett sima Olvasósarok programokat.

Ezért 2023-tól egységesen fogjuk számolni, mint Olvasósarok program.

Olvasásra fel! - Levélregénysorozat

A levélregény-sorozat ötletgazdája az Együttlátók Alapítvány.

A levélregény fejezeteinek megírására az Együttlátók Alapítvány 2021 nyarán, majd a folytatás elkészítésére 2022 tavaszán Németh Tamásné Berta Edinát kérte fel, aki ezen felkéréseket elvállalta.

A levélregény célja egyfelől az volt, hogy tiszteletünket fejezzük ki Louis Braille égi születésnapja 170. évfordulója apropóján a vakírás feltalálója munkássága előtt, majd pedig, hogy az Olvasók megismerkedjenek a látássérült emberek oktatása történetének kezdeteivel.

A levélregény-sorozat fejezetein 2021 nyarán/őszén dolgozott Edina önkéntes munkatársként szoros együttműködésben a kuratórium elnökével. 2022-ben Edinával megbízási szerződést kötöttünk a levélregény-sorozat második évada 6 fejezetének megírására.

A levélregényt megrendelő személyek 2022 januárja és júniusa között 6 db levél formájában kapták meg az A Varázspontozó című ismeretterjesztő/szépirodalmi mű egyes fejezeteit.

Kalandozás a pontok birodalmában! – 2022 május és október

Az Együttlátók Alapítvány kuratóriuma elnöke a fenti címmel tartott 4 tanórás, ismeretterjesztő Braille-írás-olvasás minikurzust jól látó érdeklődők számára tavasszal és ősszel.

Az alkalmakon 6 fő vett részt, akik pozitív visszajelzéseket adtak a programról.

Alkalomszám: 1-2 alkalom.

Összesen: 2 alkalom.

Akadálymentes múzeumlátogatások

Az Együttlátók Alapítvány a Szépművészeti Múzeumba és a Magyar Nemzeti Galériába kapott rendszeres meghívást akadálymentesített tárlatvezetésre, melyeken 6-8 fős csoporttal részt is vettünk.

Alkalomszám: 1—7. alkalom.

Összesen: 7 alkalom.

Május 14-én a Budapesti Vasarely Múzeum látássérültek számára szervezett, „Kettősség” című akadálymentes tárlatvezetésén szintén részt vettünk.

Alkalomszám: 1. alkalom.

Összesen: 1 alkalom 2022-ben.

3.3. Kiemelkedő jelentőségű programok

Interaktív hittanóra keretében ünnepélyes imakönyvbemutató – 2022. március 11.

Az ünnepélyes és a Facebook-on nyilvánosan közvetített imakönyvbemutató jeles vendége volt Dr. Beer Miklós, nyugalmazott váci püspök úr.

Az imakönyvbemutató fényét színvonalas, az imádság témájához kapcsolódó előadások és változatos zenei és énekes produkciók emelték.

Az előadók és fellépők önkéntesként vettek részt az ünnepi alkalmon.

A programot agapé zárta.

Együttlátók Alapítvány 2. születésnapjának megünneplése – május 13.

Május 13-án megemlékeztünk Boldog Gizella királynéról, az Együttlátók Alapítvány égi pártfogójáról, akinek ünnepnapján vettük kézhez 2020. május 7-én az Alapítvány bejegyzéséről szóló végzést. 2022-ben interaktív hittanóra és agapé megtartásával ünnepeltük Alapítványunk második születésnapját.

Pünkösdhétfő a Reménykörrel Máriaremetén – június 6.

Pünkösdhétfőn, a Reménykör sátrában helyet kaptunk, és bemutatkozhattunk az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye területén működő egyházi intézmények, közösségek, civilszervezetek számára szervezett egyik legjelentősebb egyházi ünnepen.

Főleg akadálymentes játékokat, imakönyvet és a Braille-írás bemutatására alkalmas eszközöket vittünk. Dr. Kertész Hajnalka nagyon sokat dolgozott a program sikeréért.

Játékprogram a Református Vakmisszió nyári táborában – június 13.

Június 13-án a Református Vakmisszió meghívására a Reménykör részéről Dr. Laurinyecz Mihály atya közreműködésével és Bieber Mária vezetésével ismerkedős játékprogramot tartottunk mintegy 75 résztvevő számára Tahitótfaluban. Akadály versenyszerűen 6 állomást szerveztünk, az állomásokhoz tartozó feladatokról és eszközökről mi gondoskodtunk, az állomásokhoz 4 vezetőt a szervező biztosított.

A visszajelzések alapján jól sikerült a program.

Játékos szemléletformáló program a bárnai hittantáborban – augusztus 2.

Az alapító és a kuratórium elnöke 3 állomásos program keretében játékos szemléletformáló foglalkozást tartott a bárnai hittanos táborban résztvevő gyermekek számára.

SzemFeszt – Hermina Egyesület szemléletformáló rendezvénye

2022.09.17.

Az Együttlátók Alapítvány is részt vett a Vakok Kertjében megszervezett programon.

A tombola sikerességét nyereményfelajánlással támogatta.

Nyisd fel szemeidet és láss! - Ökumenikus minikonferencia 2022.10.21.

Első ízben szervezte meg az Együttlátók Alapítvány a fenti címmel meghirdetett, hiánypótló minikonferenciát, melynek folytatását 2023-ban is tervezi.

A Hermina Egyesület, valamint az Alko-Soft Nonprofit BT szervezésében 2022. november 19-én második alkalommal vett részt Alapítványunk a LESEK (Látássérült Emberek Segédeszköz Konferenciáján).

A programon a tombolát nyereményfelajánlással támogattuk.

3.4. Néhány Statisztikai adat a programok kapcsán

Az Együttlátók Alapítványt megalapításától fogva önkéntes tevékenységet vállalók működtetik. Az Alapítványban önkéntes munkát végez az alapító, a kuratórium elnöke és a kuratórium két tagja, továbbá az Alapítvány baráti köréhez tartozó személyek.

2022-ben 10 fővel volt érvényes, írásban megkötött önkéntes szerződésünk.

Az alábbi táblázat az Együttlátók Alapítvány székhelyén 2022-ben megvalósított program címét, az egyes alkalmak számát, az adott program tervezett időtartamát, a program Összóraszám, valamint a megvalósításon személyes részvétellel tevékenykedő önkéntesek számát mutatja.

 

Program

Alkalomszám

Időtartam

Összóraszám

Önkéntesek száma

Interaktív hittan

10

150 perc

1500 p

2

Játékklub

9

150 perc

1350 p

2

"Zene füleimnek"

10

120 perc

1200 p

2

Audionarrációs filmklub

2

210 perc

420 p

2

Terefere-Vacsora Otthonosan

2

210 perc

420 p

2

Együttlátók Klubdélutánja

3

120 perc

360 p

2

Együttlátók Beszélgetős Klubja

6

90 perc

540 p

2

Olvasósarok

8

120 perc

960 p

2

Ünnepi Olvasósarok

2

150 perc

300 p

2

Braille-minikurzus

2

210 perc

420 p

1

Összesített munkaóraszám:

 

 

7050X2 +420

14.520 p

Munkaórák

 

 

 

242

 

A fenti táblázat az Együttlátók Alapítvány székhelyén 2022-ben megvalósult programok időtartamát, illetve a valós idejű önkéntes óraszámot és a személyes jelenléttel tevékenykedő önkéntesek számát tartalmazza, nem mutatja az önkéntesek által az előkészületekre és utómunkálatokra szánt munkaidőt.

A táblázat szintén nem mutatja a külső helyszíneken megvalósított programokkal kapcsolatos munkaidőt.

A 242 munkaóra az Alapítványnál önkéntesként tevékenykedő alapító, a kuratóriumi tagok és önkéntes segítők között oszlik meg.

4.         Weblap, Facebook-oldal, hírlevélküldés

Emlékeztetőül: 2020 őszére készült el az Együttlátók Alapítvány weblapja, Facebook-oldala, valamint a hírlevélküldés rendszere is. Mindezt a FortuNet KFt. készítette el a látássérült felhasználók speciális igényeinek figyelembevételével.

Munkatársuk, Gárdonyi Anikó két alkalommal tartott az Alapítvány önkéntesei részére távoktatást, melynek célja az volt, hogy a weboldal és a hírlevélküldés használatával megismerkedjünk és minél nagyobb önállóságra tegyünk szert. A távoktatásban Bieber József, alapító, Knoska Györgyné, kuratóriumi tag, valamint Bieber Mária, kuratórium elnöke vett részt.

2021 novemberében weboldalfejlesztés keretében új aloldalt készíttettünk Együttlátók Boltja címmel. Ez egy információs oldal, mely tájékoztatást nyújt azokról a termékekről, melyeket az Együttlátók Alapítvány forgalmaz. Termékeinket 4 kategóriába osztottuk:

-           Játékok,

-           Kézműves termékek,

-           Ajándéktárgyak, csecsebecsék,

-           Braille-írásos és nagybetűs kiadványok.

A 2022-es évben, mint korábban is az internetre szánt anyagokat (szöveges híranyagok, beszámolók, felhívások) Bieber Mária készítette el, azokat a weblapra Knoska Györgyné töltötte fel, a Facebook-oldalt és a hírlevélküldést Bieber József kezelte, valamint a fotók kiválasztása és feltöltése is az ő önkéntes vállalása volt.

A 2022-es évben összesen 84 híranyagunk jelent meg honlapunk Hírek menüpontjában és 14 cikk a Beszámolók, érdekességek almenüben, továbbá 17 hírlevél került kiküldésre. A Facebook-os bejegyzéseket nem tudjuk számszerűsíteni, sok. Készültek szöveges bejegyzések a programok meghirdetése és megvalósulása kapcsán, valamint képes bejegyzések is.

2022 őszén visszajelzések és saját tapasztalatok alapján újabb weblapfejlesztést terveztünk, melynek megvalósítására év végéig a FortuNet KFT. részéről betegség és egyéb okok miatt nem került sor.

A fejlesztés 2023 januárjában valósult meg.

5. Nyertes pályázatok

Az előző évek tapasztalata az, hogy a pályázatírás meglehetősen nagy kihívás a kuratórium látássérült elnöke és alkalmi önkéntes segítői számára.

A sikeresebb pályázatírások céljából az Együttlátók Alapítvány a kuratórium támogatásával 2021. július 28-án megbízási szerződést kötött a Napitender.hu-val két, az őszi időszakban kiírásra kerülő pályázat megírására és benyújtására, valamint nyertes pályázat esetén az elszámolásra, továbbá a sikerdíjak megfizetésére.

Az alábbi pályázatokra készítettük el 2021 őszén pályázati anyagunkat:

-           E.ON Hungária Zrt. pályázati felhívása - civil szervezetek számára társadalmi, sport- és kulturális támogatás elnyerésére

Pályázatunk címe: Játékokkal az akadályok legyőzéséért

Alcím: A játék mindannyiunk közös nyelve – A felnőtteké is!

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által kezdeményezett „NEA-2022 kódszámú, Civil szervezetek működésének és szakmai programjainak támogatása" tárgyú pályázatára

Pályázatunk címe: Olvasásra fel! - Az olvasás a XXI. században is trendi!

A pályázatban az Olvasásra fel! programsorozat 5, egymást erősítő, de egyenként is önálló érvényességű programrészből ál. Ezek az alábbiak:

-           Olvasás világnapja Országos esemény az Online térben

Olvasósarok indítása

-           Olvasáskihívás - Levél érkezik a postaládába!

-           Kalandozás a pontok birodalmába!

-           Online/offline előadás az olvasás témakörében

 

Az NapiTender.hu-val az együttműködés felemásra sikerült. Az általunk időben elkészített és részükre megküldött pályázati anyagaink közül az egyiket időben benyújtották, de nem nyert. A másikat végül 2022 tavaszán nyújtották be. Ezt Olvasásra fel! témakörben írtuk meg, melyre csökkentett mértékű támogatást kaptunk: 150.000 Ft-ot.

A NapiTender.hu a megnyert támogatásnak szinte több mint a felét elvitte, részben a pályázatírás, részben a sikerdíj költsége formájában.

A velük való szorosabb együttműködést a fenti tapasztalatok okán egyelőre nem tervezzük.

A Napitender.hu által 2021 tavaszán beadott pályázati anyagunk csökkentett támogatást nyert az alábbiak szerint:

A Támogató a NEA/77/2022 iktatószámú döntés alapján 150.000 Ft, azaz százötvenezer forint összegű támogatást nyújtott részünkre a Pályázat az Olvasásra fel! programsorozat támogatásáért!

A Támogató a támogatást vissza nem térítendő támogatásként, támogatási előleg formájában, egy összegben, utólagos elszámolási kötelezettség mellett, a támogatási jogviszony létrejöttét és a folyósítási feltételek teljesülését követően átutalta a bankszámlaszámunkra.

Az Együttlátók Alapítványnak, mint kedvezményezettnek nyilvánossá kellett tennie, hogy tevékenységét a Nemzeti Együttműködési Alap támogatta. Ezt megtettük weboldalunkon, Facebook-oldalunkon, valamint Németh Tamásné Berta Edinával megkötött megbízási szerződésben, továbbá a székhelyünkön kihelyezett féléves programtervezetben.

A fenti összeget az alábbi módokon használtuk fel:

Munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony: 65.066 Ft.

(Megbízási szerződés alapján Németh Tamásné Berta Edina elkészíti az A Varázspontozó című levélregény-sorozat 2. részének 6 fejezetét).

Önkéntes foglalkoztatottak költsége: 41.309 Ft (Olvasásra fel! című program keretében vendéglátás költsége).
Október 23-i ünnepi Olvasósarok program vendéglátására fordítottuk.

3.   Egyéb beszerzés: 43 625 Ft (Braille-papír).

Elszámolási kötelezettségünk 2023. március 31-ig volt, ennek eleget tettünk a NapiTender.hu pályázatírójának bevonásával.

Továbbá 2022 első felében önkéntes segítő közreműködésével 6-8 pályázati anyagon dolgoztunk meglehetős intenzitással, végül nem mindegyik pályamunka került beadásra. A beadottak közül két sikeres pályázatunk lett.

A Pro Filii Alapítvány a „Braille nyomtatóval a Braille kultúra megőrzéséért és népszerűsítéséért" tárgyú pályázat megvalósítását támogatta.

A Támogató a Támogatott részére 6.825.000 Ft, azaz hatmillió-nyolcszázhuszonötezer forint összeget biztosított Támogatásként, melyből Braille-nyomtatót vásároltunk az Alko-Soft Nonprofit BT. közreműködésével.

A Támogató a Támogatást egyszeri, pénzbeli juttatásként, egyösszegben, banki átutalás útján teljesítette.

Elszámolási kötelezettségünknek 2023 elején eleget tettünk.

A civil szervezetek 2022. évi programjainak támogatására kiírt pályázati felhívásra benyújtott pályázatunkat Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzatának Képviselő-testülete a 312/2022. (IX.29.) önkormányzati határozata alapján 300.000 forinttal támogatta.

A támogatási összeget az Együttlátók Alapítvány 2022. december 31-ig használta fel.

Felhasználás módja:

egyfelől a decemberi programjainkhoz kapcsolódó vendéglátás költségeire fordítottuk, így az adventi klubdélután és a "Zene füleimnek" című előadássorozat résztvevőit kínáltuk meg ünnepi finomságokkal,

különös tekintettel a Terefere-Vacsora Otthonosan című programunkat;

másfelől a látássérült személyek számára az Alapítvány programjaihoz kapcsolódó segédanyagok/speciális kiadványok akadálymentes Braille-nyomtatásához (például: Olvasósarok programon résztvevők számára a közösen elolvasandó irodalmi szövegek nagybetűs és pontírásos biztosítása, kereskedelmi forgalomban kapható játékok látássérültek számára adaptált játékszabályai, az Alapítvány saját fejlesztésű játékainak leírásai, játékszabályok, játékkártyák, rejtvénylapok, rejtvényfüzetek, tematikus foglalkozásokhoz szemléltetőeszközök, feladatlapok, imák, részletek a Bibliából, énekek) leporelló Braille-papírt, továbbá szükséges irodaszereket vásároltunk.

7. Partneri kapcsolatok

Az Együttlátók Alapítvány működését partnerként támogatja az Alko-Soft Nonprofit Bt. Informatikai problémákkal hozzájuk szoktunk fordulni, munkatársaik készséggel és rövid határidőn belül állnak rendelkezésünkre

A FortuNet KFT-vel a 2022 augusztusában lejárt szoftverbérleti szerződést ismét egy évre megújítottuk.

Továbbá a FortuNet KFT. munkatársai végezték 2021 őszén a weblapfejlesztést, melynek keretében Együttlátók Boltja címen a főoldalról elérhető almenüt nyitottunk.

Ez az aloldal egy információs oldal, mely szöveges és képes tájékoztatást nyújt az Együttlátók Boltjában forgalmazott termékekről.

Az Együttlátók Boltját és minden ehhez kapcsolódó tevékenységet Árpád-házi Szent Erzsébet égi pártfogásába ajánlottuk, mivel a bolt weboldalát 2021-ben az ő ünnepén sikerült élesítenünk.

Kapcsolatot tartunk:

a Vakok és Gyengénlátók Hermina Egyesületével, például az Együttlátók Alapítvány díjmentesen tartott egy alkalommal csapatépítő játékfoglalkozást az elnökség tagjai, egy másik alkalommal az egyesület munkatársai részére, valamint részt vettünk a SzemFeszt és a LESEK programokon. Ez utóbbiakat nyereményfelajánlásokkal is támogattuk.

Nemes-Nagy Tündével és Egyesületével (Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete) 2022-ben is több programban részt vettünk közösen.

Például jutalomfelajánlással támogattuk a Nyíregyházán 2022 augusztusában megrendezett Braille-olvasásversenyt.

A fentieken kívül együttműködünk a Reménykörrel, mely egyházi csoport, a különböző fogyatékossággal élő személyeket képviseli az Egyházban, valamint kapcsolatban vagyunk a Fehér Anna Nővér Látássérülteket Támogató Alapítvánnyal is.

8. Médiamegjelenés

A 2022-es évben nem volt médiamegjelenésre módunk.

A 2022 márciusi imakönyvbemutatóra próbáltuk a katolikus sajtót/rádiót meghívni, senki sem jött el.

A kuratórium elnöke kapacitás hiányában nem tudott ezzel a területtel hatékonyabban foglalkozni.

9. Promóciós tárgyak, ajándékok

Az alapítótól 2022 nyarán a következő ajándéktárgyakat kapta az Alapítvány:

18 db színes logóval díszített, fehér textilből készült baseball sapkát, melyek a nyári tábor résztvevői között kerültek kiosztásra.
1 db színes molinót, melyet az Együttlátók Alapítvány székhelyén, illetve külsős programjain tud kifüggeszteni.

Az Együttlátók Alapítvány további termékeket is megrendelt/megvásárolt:

10 db fehér alapszínű, fekete-fehér logóval díszített pólót, eltérő méretűeket.
50 db hosszú fülű vászontáskát, valamint 50 db fehér alapszínű baseball sapkát, mindkét termék fekete-fehér logóval díszítve.

A fentebb felsorolt, részben alapítótól adományba kapott, részben az Együttlátók Alapítvány által megvásárolt tárgyakat az Együttlátók Alapítvány egyfelől promóciós céllal ajándékozásra használja fel, másfelől az Együttlátók Boltja termékkínálatába kerültek be értékesítés céljából.

10. Nagybetűs és Braille-Kiadványok

A játékleírásokon, adaptált játékfüzeteken kívül 2022-ben jelentettük meg a következő kiadványainkat:

Esti zsolozsma
Adventi versnaptár gyermekeknek és felnőtteknek

Ezen kiadványok megvásárolhatók/megrendelhetők az Együttlátók Boltjában is.

A beszámolót készítette:

Bieber Mária

(Kuratórium elnöke)

Budapest, 2023. május 2.

Made by FortuNet
Oldal tetejére