2025.05.04
Együttlátva Többet Látunk!
„Evés közben jön meg az étvágy.”
(Magyar közmondás)
József atya szeret sütni-főzni.
Bízik abban, hogy otthonos körülmények között is lehet étterem-színvonalú vacsorákat szervezni kedves barátai, leendő ismerősei számára.
Gondot fordít arra, hogy minőségi alapanyagokból, megfelelő technológiával elkészítve,
ízlésesen tálalva helyezze vendégei elé a frissen összeállított vacsorát.
A menüsor megtervezésekor előnyben részesíti a szezonális zöldségek, gyümölcsök és egyéb magyar termékek beszerezhetőségét.
Remek érzés terített asztal köré leülni, jó illatú, finom zamatú ételeket fogyasztva ismerkedni, beszélgetni egymással.
Miről lehet beszélgetni?
A vendégek hozzák a témát, a házigazda adja a vacsorát!
"Bizonyára kevesen tudják, hogy a hatalmas Jókai-életműben komoly gasztronómia történeti írások, összeállítások, forrás-közlések is akadnak. Feljegyezték róla, hogy nem maradt érzéketlen egy-egy étel jóízű elfogyasztása után, lejegyezte az étel nevét és elkészítési módját, sőt, ha valahol egy számára ismeretlen ételről hallott, igyekezett utánajárni a receptjének. Feleségéről, Laborfalvi Rózáról pedig köztudomású volt, hogy remekül főzött, sőt, egy önálló szakácskönyvet is kiadott. Jókai viszont nem vállalkozott ételrecept írására. Amikor a XIX. század végén Ignotus Emma asszony álnéven szakácskönyvet állított össze, és a témához felkérte kora legjobb íróit, művészeit, a Svábhegyen nyaraló írófejedelem ezt válaszolta neki: „Megpróbáltam konyha receptet írni, de semmi jóízű dolog nem sült ki belőle. Asszonyaink jobban értenek ehhez. Hiszen a mi ételeink készítésénél éppen a szájíz hatása, amit definiálni nem lehet.”
Forrás: https://www.gyoriszalon.hu/news/19591/102/J%C3%B3kaival-egy-asztaln%C3%A1l
A jelen vacsora ételeit a visszaemlékezések és Jókai írásai ihlették. Biztos azonban, hogy ezen formában nem fogyasztotta sem ő, sem barátai. Ez a menüsor csak Önnek, csak itt és csak most válik fogyazthatóvá, mégpedig egy születésnap alkalmából.
Házipálinka vagy likőr (József atya kínál, Ön választ.)
Lencsekrém pirítóson, friss, tavaszi ízkiegészítéssel
Klasszikus korhelyleves
(Tudta Ön, hogy a korhelyleves tipikusan magyar étel? Savanyú káposztából és kolbászból főzik, de kerülhet bele csülök és oldalas is. Elnevezése a korhelykedésből származik, ami annyit tesz: mulatozás, ivászat.
A korhelylevest másnaposság elleni gyógyszerként is számontartják.
Ám ezúttal aggodalomra semmi oka!
A Terefere-Vacsora következménye másnap is jó hangulat és kellemes közérzet lesz!)
Görhönyön, azaz lapcsánkán tálalt natúr csirkemell tejszínes gombamártással
Almás és/túrós rétes
Étkezés közben:
Szénsavas vagy szénsavmentes ásványvíz
Főételhez:
2 dl könnyed rozé
A házigazdák a vacsora ideje alatt elsősorban a vendéglátással, kínálással foglalatoskodnak,
a társasághoz a desszerttel együtt csatlakoznak.
Az ételekből bőséges adagot lehet fogyasztani, repeta azonban nincsen.
Kérjük, saját ételt vagy italt kiegészítésképpen senki se hozzon!
Esetleges ételallergiáról jelentkezéskor kérjük a házigazdákat tájékoztatni szíveskedjenek, illetve a jelentkezésüket az allergén anyagok figyelembe vételével tegyék meg.
A lakásban dohányozni tilos!
A szőnyeggel borított előszoba és nappali tisztaságára közösen vigyázzunk.
Vendégek száma: maximum 10 fő.
Néhány lépésre a Thököly út és Gizella út kereszteződésétől, az Együttlátók Alapítvány székhelyén, egy szőnyeggel borított nappaliban.
A programmal kapcsolatosan az alábbi e-mail címen fogadjuk az érdeklődéseket:
info@egyuttlatok.hu
Kérjük a tárgysorban feltűntetni: Terefere-Vacsora Otthonosan.
Szeretettel hívjuk és várjuk Önt is.
Jöjjön el, fogyasszon el egy nemcsak szakértelemmel, hanem szívvel-lélekkel is összeállított ételkölteménysort, és érezze jól magát körünkben. A hangulat családias lesz.
Együttlátók Csapata