X Bezárás

Olvasási beállítások

Láthatósági beállítások megnyitása

Beszámoló Braille-nyomtató vásárlásáról

2023.01.21

A Pro Filii Alapítvány által kiírt nyílt pályázatra a 2022-es évben az Együttlátók Alapítvány nyertes pályázatot nyújtott be, melynek címe: „Braille-nyomtatóval a Braille-kultúra megőrzéséért és népszerűsítéséért".

A támogatási összegből az Együttlátók Alapítvány Braille-nyomtatót vásárolt.   Braille-nyomtató

A Braille-nyomtató segítségével az Együttlátók Alapítvány országos szinten előmozdítja a Braille-kultúra megőrzését és népszerűsítését a súlyosan látássérült gyermekek és felnőttek körében.

A fenti célkitűzések megvalósítása érdekében az Alapítvány a következő programokat/szolgáltatásokat nyújtja:

Olvasósarok programot szervez havonkénti rendszerességgel.
Olvasással ünnepeljünk! címmel ünnepi alkalmakat szervez az Olvasás világnapja (szeptember 8.) és a Magyar költészet napja (április 11.) alkalmából.
A magyar nemzeti ünnepek (Október 23. és Március 15.), valamint egyházi ünnepek (advent, karácsony) alkalmából szintén felolvasáson alapuló, ünnepi műsort szervez.
"A Varázspontozó" címmel levélregény-sorozatot indított, melynek keretében januártól júniusig egy-egy pontírásos levelet kapnak a megrendelők, melyben az aktuális regényfejezetet olvashatják.

A Braille-írásos olvasnivalókat az Együttlátók Alapítvány a megvásárolt Braille-nyomtató által biztosítja.

Mindezeken túl pontírású anyagokat készítünk az Interaktív hittanóra, az Együttlátók játékklubja és egyéb tematikus programjainkhoz/rendezvényeinkhez kapcsolódva is, mint például a nyári táborok.

Programjainkon a gyengénlátó résztvevők számára nagyobb betűmérettel nyomtatjuk a szükséges anyagokat, melyeket a vak és aliglátó résztvevők pontírásos formában kapnak kézhez.
Ezek lehetnek imaszövegek, énekszövegek, játékszabályok, feladatlapok, tájékoztatók, információs és egyéb segédanyagok, ünnepi verses kiadványok stb.

Tudjuk, hogy a 21. században a látássérült emberek is tanulásukhoz, munkájukhoz és szabadidejük hasznos eltöltéséhez elsősorban képernyőolvasó szoftverrel ellátott számítógépeket és egyéb, korszerű és okos eszközöket használnak, és ez bizonyos értelemben így van rendjén.
Ugyanakkor kiemelten fontos, hogy a konkrét, a tapintáson alapuló írásbeliséget meg tudjuk őrizni modern világunkban is.
A felolvasás, akár emberi hanggal, akár gépi hanggal történik, fantasztikus lehetőséget biztosít a látássérült ember részére, ugyanakkor számos ok miatt nem egyenértékű az olvasással!

A hagyományos, kézzel tapintható Braille-olvasás készség szintű ismerete a látássérült gyermekek és felnőtt személyek körében nagyobb önállóságot, konkrét olvasási élményt biztosít, megalapozza a szövegértést, a helyesírást, a fogalmazási készséget, információkat nyújt a szövegformázásról, az írott szövegek külalakjáról, fejleszti a koncentrálási képességet, a lényegkiemelést, a kognitív funkciókat, a tanulási folyamatokat általánosságban, és teszi ezt egyedülálló és hiánypótló módon úgy, ahogy mindezt egyik korszerű technikai eszköz használata sem tudja megadni. 

Köszönjük a Pro Filii Alapítvány támogatását.

Együttlátók Alapítvány

Made by FortuNet
Oldal tetejére