X Bezárás

Olvasási beállítások

Láthatósági beállítások megnyitása

Olvasásra fel! – Olvasással ünnepeljük meg az Olvasás világnapját! (Rendhagyó Olvasósarok)

2023.09.13

Olvasásra fel! – Olvasással ünnepeljük meg az Olvasás világnapját! (Rendhagyó Olvasósarok)

A 2023. szeptember 8-án 21. alkalommal megrendezett Olvasósarok program ezúttal rendhagyó eseményéhez érkeztünk, hiszen az olvasás világnapján a résztvevők legkedvesebb Petőfi-verseiket olvasták fel a költő születésének 200. évfordulójának évében. A résztvevők közül a jól látó olvasók síkírásos, a látássérült olvasók pedig Braille-írásos szövegeket olvastak, utóbbi esetben papírlapról, illetve Braille-kijelző segítségével; személyes, online és telefonos jelenléttel kapcsolódtak be a rendezvénybe. A rendezvény az Együttlátók Alapítvány Facebook oldalán is követhető volt, és jelenleg is visszanézhető.  Az egyéni versválasztáson túl az eseményt az tette még személyesebbé, hogy a versolvasók néhány mondatban azt is megfogalmazták, hogy miért az adott versre esett a választásuk.

A műsorrend összeállítása során a szervező, Bieber Mária, az Együttlátók Alapítvány elnöke arra törekedett, hogy a versek egymásutánját oly módon határozza meg, hogy a komolyabb témáktól a vidámabbakig érjen a versek sora, illetve hogy egyik verstéma a másikból következzék. Megnyitó beszédében Bieber Mária köszöntötte a rendezvény résztvevőit és hallgatóit. Müller Péter Titkos tanítások című művéből idézte azokat a sorokat, amelyek rávilágítanak arra, hogy miért érdemes olvasni: „Olvasni nem azért érdemes, hogy <<műveltek>>, hanem hogy gazdagok legyünk, hogy egyetlen életünkben sok ezer életet leéljünk és megtapasztaljuk, milyen a bukás, a hatalom, a magány, a diadal, a születés, a halál, a hazátlanság és a szerelem, hányféle hit, rögeszme, félelem mozgathat egy embert, hogy leleplezzük hazugságainkat, fölfedezzük életünk értelmét, talán az Istent is”.

Ezt követően Bieber József atya három nyertes nevét húzta ki  Berta Edina „A Varázspontozó” című levélregénye II. évada rejtvényének helyes megfejtői közül. Ezúton is szívből gratulálunk Új Ágnesnek (Budapest), Várvölgyi Jánosnak (Tatabánya) és Geriné Jóna Ilonának (Debrecen). Jutalmukat hamarosan kézhez kapják!

A nyertesek nevének ismertetése után következett a versolvasás. Kedvenc Petőfi-versét olvasta fel Kormos Zita, Forgács Hajnalka, Gáspár Lászlóné Angéla, Magyar Csaba, Új Ágnes, Bajnóczi Veronika, Szluka Lídia Kinga, Németh Tamás, Bieber Mária, Gerstenmajer György, Újfalusi Zoltán, Magyar Csabáné Erzsike, Berta Edina, Ferenczi Edit, Barkó-Szabó Judit, Borsodi Zsuzsa, Kiss Mária, Bieber József, Szabó Anna, Szluka Istvánné Lídia és Lebcelterné Veiland Orsolya.

A program végén Bieber Mária zárta le elköszönő szavaival az eseményt. A közvetítésről és a távoli résztvevők kapcsolásáról Bieber József és Kiss Mária gondoskodott. A Rendhagyó Olvasósarok rendezvény jó hangulatú szeretetvendégséggel folytatódott. 

Összeállította: Forgács Hajnalka

 

Made by FortuNet
Oldal tetejére