X Bezárás

Olvasási beállítások

Láthatósági beállítások megnyitása

Kirándulás Pannonhalmára

2024.06.04

Együttlátva Többet Látunk!

Kirándulás Pannonhalmára

Pünkösd vasárnap kora reggel egy kis baráti társasággal elindultunk Pannonhalmára, hogy részt vegyünk az ünnepi szentmisén.
A vonatról leszálva a Mártonhegy tetején magasodó Apátság felé vettük az utunkat. Pannonhalmát nemcsak az Apátság teszi kihagyhatatlanná, hanem a természeti szépségek is. A nap első túráját a településen áthaladva, a tájban gyönyörködve, madárdal kíséretében tettük meg.

Pontosan érkeztünk az ünnepi Szentmisére, aminek nagyon örültünk. Majd részt vettünk egy apátsági tárlatvezetésen is.
Megtudtuk, hogy a Pannonhalmi Főapátság 1996 óta az Uneszcó világörökség része. Ma is élnek és  dolgoznak ott Szerzetesek, ám az épület és környéke nem mindig látogatható. Nekünk sikerült megnéznünk a kerengőt, a templomot, az altemplomba és a könyvtár egy részébe is bejutottunk. A több mint 50 méter hosszu, 3 hajós Bazilika ma is a Bencés szerzetesek közös imádságának helyszíne, amit Szent István, az első Magyar király gyakran meglátogatott. A tárlatvezetés során felhívták a figyelmünket arra, hogy az előzetesen megrendelt tárlatvezetés a jelenleginél sokkal bővebb ismereteket nyújt a látogatók részére.
Néhány gondolat a külső területről, mely a Főapátsághoz tartozik: a szerzetesek által művelt Gyógynövénykertben és az arborétumban sétálva találkoztunk több száz fával és cserjével, amik sűrű lombozatukkal kellemes árnyékot adtak. A táj madárvilága is nagyon gazdag, változatos éneküket hallgatva 2 órát töltöttünk el. 
Meglátogattuk az illatmúzeumot, aztán fagylaltoztunk, és a hátizsákunkból elfogyasztottuk az elemózsiánkat.

Késő délután lelkileg megújjulva, szellemileg felfrissülve és tüdőnket finom, friss levegővel megtöltve indultunk haza. Tervezzük, hogy Pannonhalmát ismét felkeressük majd.

Buda Mária Magdolna

Made by FortuNet
Oldal tetejére