X Bezárás

Olvasási beállítások

Láthatósági beállítások megnyitása

Bieber József előadása az Együttlátók Alapítvány "Nyisd fel szemeidet és láss!" című konferenciáján

2023.10.30

Együttlátva Többet Látunk!
Bieber József előadása az Együttlátók Alapítvány "Nyisd fel szemeidet és láss!" című konferenciáján

Mindannyian jól ismerjük azt a tudományos megállapítást, miszerint az emberek a környezetükből az információk 80 – 85%-át  a látásuk útján szerzik, és csupán 15 – 20%-át a többi érzékszervük álltal. Ha ezt a megállapítást vesszük alapul, akkor el tudjuk képzelni, hogy egy látásában korlátozott személy az őt körülvevő információk mekkora részétől esik el csupán azáltal, hogy nem lát. 
Nincs az a narráció, ami ezt a teljesség igényével pótolni tudná. Gondoljunk bele, mi, akik itt és most jelen vagyunk és jól látunk, ha körbenézünk, mennyi információt szerezhetünk egyetlen szempillantással a környezetünkről és a jelenlévő személyekről egyaránt. 
• látjuk a falak színét, a berendezési tárgyakat, a bútorokat, a csillárt, a szőnyeg mintázatát, a függönyöket. Felfedezhetjük a harmóniát, azt, hogy mi mihez illeszkedik, mi és miben tér el a többitől, és vajon mi lehetett a koncepciónk akkor, amikor ezt a belső teret így kialakítottuk.
• látjuk a résztvevőket, milyen színű és fazonú a hajuk, a ruhájuk, milyen a testalkatuk stb. Gyakran megesik, hogy a jól látó ember az első, vizuálisan szerzett benyomása alapján öntudatlanul eldönti, hogy melyik ember szimpatikus neki és melyik nem.

Ha mindezeket most elkezdenénk szavainkkal körülírni a jelenlévő látássérült embereknek, egyfelől hosszadalmas lenne, másfelől értelmetlen is, mert olyan információhalmaz lenne, ami felfoghatatlan, értelmezhetetlen, és ezáltal frusztráló is.
Éppen ezért a narrációnak informatívnak, rövidnek és lényegre törőnek kell lennie. A látássérült ember rá fog kérdezni arra, ami őt az elmondottakon kívül külön is érdekli. 
Amikor 10 évvel ezelőtt Marcsival elgondolkodtunk azon, hogy mi szeretnénk a saját mindennapi munkánkon túl, közösen valami mást is csinálni, ami lehetőséget nyújt nekünk arra, hogy meglévő képességeinket felhasználva az eddig megszerzett ismereteinket megosszuk másokkal; akkor azt is tudtuk, hogy a mi célcsoportunkat egyfelől a látássérült, másfelől a jól látó emberek alkotják, és elsősorban a felnőttek. Tudtuk azt is, hogy nem szegregált formában, hanem integráltan, azaz közösen szeretnénk őket bevonni programjainkba Úgy, hogy a program a lehetőségekhez mérten ugyanazt az élményt adja a látássérült és a látó résztvevőknek. Azt is elsőre tudtuk, hogy minden foglalkozásunk, amit tartani fogunk, az interaktív jellegű lesz és nem frontális előadás, mert célunk az, hogy a résztvevők aktívan bekapcsolódjanak programjainkba, ne csupán passzív hallgatók legyenek. 
Lehet, hogy a jelenlévők között van olyan, aki emlékszik arra, hogy az első években saját készítésű logónk volt: Hazatérés háza felirattal. Ezzel azt szerettük volna kifejezni, hogy ezen a helyen otthon vagyunk, együtt vagyunk, vagyis közösségben vagyunk és egymást erősítjük, támogatjuk. 

Az is egyértelmű volt számunkra, hogy végzettségünkből, érdeklődési körünkből adódóan lesznek lelki, ismeretterjesztő és szórakoztató, kikapcsolódást biztosító szabadidős programjaink. 

Így alakult ki, hogy az első három évben volt:

• Interaktív hittanóra, amelyekben tematikus módon különböző témákat dolgoztunk fel, amelyek az éppen aktuális egyházi ünnepekhez kapcsolódtak.
• Évente három szentmisét tartottunk: Évadkezdőt, lakásszentelőt és évadzárót.
• film klub, amelynek keretében magam narráltam a filmeket mint hobbinarrátor.
• játékos klubdélután, uzsonnával együtt.
Ezeket a tevékenységeinket fogtuk össze a nyári lélek- és közösségépítő táborunkban. 

A negyedik évben bővültek a programok:

• A "Boldog ember" klubfoglalkozások, vagyis boldogságórák felnőtteknek, melyek szemléletformáló foglalkozások voltak. Ez három éven keresztül működött. 
• Arra a felmerülő igényre reagálva, hogy jó volna kötetlenül együtt lenni és egy kicsit jobban megismerni a másikat, jött létre a Terefere-Vacsora Otthonosan című program, melynek keretében a terített asztal mellé leülve, kötetlenül beszélgetve jól érezhetik magukat mindazok, akik eljönnek. A vacsorát mi adjuk, a jókedvet és a témát a jelenlévők hozzák. 
• 2018-ban Dr. Kovács Péter kántor úr is elkezdte egyházzenei előadássorozatát, melyet aktuális érdekességekkel és zenei illusztrációkkal színesítve tart. Címe: "Zene füleimnek".
• Húsvéthoz és karácsonyhoz közeledve kézműves foglalkozásokat is tartottunk az interaktív hittanórák keretében.
    o adventi koszorúkat, képeslapokat, ünnepi díszeket készítettünk.
    o húsvéti képeslapokat, tavaszi dekorációkat, asztaldíszeket is csináltunk.

2019-től kezdve a nyári Lélek- és közösségépítő táborunk helyszíne a máriabesnyői Lelkigyakorlatosház lett.
Programjainkról ezidáig magánlevél formájában, illetve az MVGYOSZ, valamint a helyi tagegyesületek hírleveleiből lehetett értesülni.
A programok szervezését és megtartását nővéremmel együtt önkéntesként végeztük és ez így van a mai napig.
A pozitív visszajelzések és sokak bátorítása alapján végül elgondolkodtunk azon, hogy ha fejlődni szeretnénk, nem maradhatunk meg a magánember szintjén. A fejlődést választva alapítványi keretek között fejeztük be a hatodik évünket és kezdtük el a hetediket 2020-ban.
Az Együttlátók Alapítvány nevét végül sok beszélgetés és imádság eredményeként én találtam ki.
Az alapító okirat 2020. január 23-án kelt, az Alapítványt április 30-án jegyezték be. A bejegyzésről szóló végzést május 7-én, boldog Gizella napján kaptuk kézhez. Ezért úgy gondoltuk, Boldog Gizella a mi égi pártfogónk.

Az alapítványi formához új és immár hivatalos logót készíttettünk. Ez kifejezi mindazt, ami számunkra fontos:
• Egy szem, melyet két, ég felé kitárt kéz tart. A szemfehérje megjeleníti az ép szemet és a sérültet is. A szembogár pedig egy lobogó láng, ami kifejezi a mi hitünket és azt is, hogy a Szentlélek látóvá tesz minden embert kivétel nélkül. 

Ezt fejezi ki a jelmondatunk is: 

• Együttlátva Többet Látunk. Hiszen az interaktivitás révén megosztjuk egymással a látásmódunkat. 
Abban is bízunk, hogy végeredményben Isten tanít minket helyesen látni, jól látni.
A Covid19 időszakában kezdte meg működését az Együttlátók Alapítvány. Ameddig lehetett, tartottunk foglalkozásokat, majd az online térbe kényszerültünk mi is. 
A kor követelményeinek megfelelően lett:
• honlapunk, hírlevelünk, facebook oldalunk és végül YouTube csatornánk. Ezek karbantartásán, friss anyagokkal feltöltésén folyamatosan dolgozunk.

Új programokat is indítottunk: 

• Beszéljük meg, beszélgetős programunk.
• Olvasásra fel! Olvasósarok. 
    o Mely keretében nemzeti ünnepeinket is megünnepeltük Kormos Zita szervezésében.
    o és hónapról hónapra két éven keresztül A Varázspontozó című levélregény fejezeteit olvastuk fel, melyet az Alapítvány felkérésére és ösztönzésére Berta Edina írt. 
• Partnerekkel együttműködve Múzeumlátogatási programokat is kezdtünk szervezni. Együttműködünk a Szépművészeti Múzeummal, a Magyar Nemzeti Galériával, a Vasarely Múzeummal. 
• Elkezdtünk szabadtéri programokat szervezni: 
    o városligeti séta Forgács Hajnalka szervezésében. 

• 2023 őszén indított új programjaink: 

   o Horgolótanfolyam - Menő dolog a horgolás! Szabó Anna gyógypedagógus vezeti.
   o Braille-minikurzus jól látó hozzátartozók, barátok, illetve bárki érdeklődő részére (szakemberek számára is nyitott program) Bieber Mária tartja.
   o Tegyünk együtt "Lelki egészségünk védelméért" Kovács Lívia pszichológus vezetésével.

Az együttlátók Baráti Köre Buda Mária Magdolna szervezésének köszönhetően már több jól sikerült kirándulást is szervezett.

Az elmúlt években saját készítésű kiadványaink is készültek Braille-írásban és nagyobb betűs síkírásban egyaránt:

• A nyári Lélek- és közösségépítő táborainkhoz programfüzet és lelki elmélkedős füzet és éneklap is készül.
• A járvány elmúltával kiadtuk a Legszebb imáink című imakönyvet.
• Saját összeállítású kiadványaink is vannak: 
   o Adventi versnaptár felnőtteknek: „Hallom már, angyal szárnya lebben…”
   o Gyermekek részére adventi naptár.
   o Tavaszi versnaptár.
• Jelenleg a váci illetőségű nyomdában van: 
   o „Szívünk együtt dobbanjon…” Imakönyv nemcsak gyermekeknek Braille-írásban és síkírásban is.
   o És most dolgozunk a síkírásos megjelenésen: Bieber Mária: Minden jó, ha jó a vége, Versesmese nemcsak nagyobbacska gyermekeknek című könyvön. 
Mindezen programok megszervezése és megvalósítása már meghaladja a mi kettőnk fizikai kapacitását, éppen ezért hálásak vagyunk azon önkéntes segítőinknek, akik fantáziát láttnak bennünk, és segítik tevékenykedésünket idejükkel, kreativitásukkal, munkájukkal. 
(Elhangzott: 2023. október 20-án, az Együttlátók Alapítvány székhelyén)
 

Made by FortuNet
Oldal tetejére