X Bezárás

Olvasási beállítások

Láthatósági beállítások megnyitása

Beszámoló dióhéjban az Együttlátók Alapítvány 2024-es év májusában megvalósult programjairól

2024.06.04

Együttlátva Többet Látunk!

Beszámoló dióhéjban az Együttlátók Alapítvány 2024-es év májusában megvalósult programjairól

Az Együttlátók Alapítvány székhelyén 2024 májusában is színes és változatos programokkal vártuk a kedves Érdeklődőket, látó és látássérült embereket egyaránt. Programjainkat ugyanis az "együttlátás" jegyében tervezzük és szervezzük. Házon kívüli programot is tartottunk, sőt egy nagyszerű kirándulás volt a hónapnyitó programunk, mely szintén klasszul sikerült.

Az alábbiakban májusban megvalósult programjainkról számolunk be röviden, az időrendi sorrendiséget követve.

1. "Jó szerencsét!" - Kirándulás Salgótarjánba és környékére

Május 4-én, szombaton egésznapos kiránduláson vettek részt az Együttlátók Alapítvány baráti köre tagjai és a Hermina Egyesület túraszakosztályának képviselői. A programot Buda Mária Magdolna állította össze és készítette elő.
Megérkezést követően az első programpont a salgótarjáni bányászmúzeum meglátogatása volt, ahol nagyszerű tárlatvezetésben részesültünk. Bejártuk a bánya egy talpalattnyi területét, volt, ahol "alázatosan" meggörnyedve tudtunk csak haladni a járatokban. 30 méter mélyre jutottunk le az itt-ott eléggé csúszós talajon.
Meghallgattuk a bányászok himnuszát, és mi is énekeltünk a bánya mélyén egy bátorító éneket. 
Aztán az elszökellő idő miatt programot módosítottunk, és egyenesen Zagyvarónára buszoztunk, ahol József atya plébániája van. Itt finom ebéddel, túrós süteménnyel és kávéval kínálta meg a kirándulókat József atya. Az ízletes krumplis pogácsát Fricska Ricsi készítette saját kezűleg, és szinte mind egy szemig "befalta" a sok jóétvágyú száj.
A helybeliek közül Kati volt József atya segítségére, akinek ezúton is szívből köszönjük figyelmes, segítőkész jelenlétét.
A felújított templomot is megtekintették a vendégek, és amit lehetett, kézzel megtapintottak a látássérült érdeklődők. Nagyon tetszett nekik a szépen, illatos virágokkal díszített templom.
A felújított orgonánn Csányi Marci két gyönyörű Bach-darabbal örvendeztette meg a jelenlévőket.
A bátrabbak a várdomb körül is tettek egy kellemes sétát.
A nap és az idő gyorsan elröppent.
Az Együttlátókat még visszavárja Salgótarján és Zagyvaróna.

A kirándulásról további részleteket weboldalunk Beszámolók, érdekességek menüpontban olvashat, ha az alábbi linkre kattint:

https://egyuttlatok.hu/beszamolok-erdekessegek/jo-szerencset-kirandulas-salgotarjanba-es-kornyekere

 


2. Májusi rejtvényfejtésről

2024 májusában is törhették a fejüket a játszani szeretők az együttlátók rejtvényfejtő feladványán.
A májusi rejtvénymegoldás szorosan kapcsolódott ehhez a tavaszi hónaphoz.
Ezúton is szívből gratulálunk a helyes megfejtést beküldőknek: 11 fő oldotta meg helyesen a feladványt.
Nagy örömünkre többen is akadtak olyanok, akik most küldtek be első ízben megfejtést részünkre. Őket is és a január óta velünk játszókat is szeretettel köszöntjük.
A helyes megoldásokat és a szerencse kedvezményezettjeinek nevét weboldalunk Hírek menüpontjában olvashatják el.
A nyertesekkel már felvettük a kapcsolatot, jutalmukat hamarosan kézhez kapják!

A további részleteket megtalálja weboldalunk Hírek menüpontjában, az alábbi linkre kattintva:

https://egyuttlatok.hu/hirek/majusi-rejtveny-helyes-megoldasai

 


3. Horgolótanfolyam - Menő dolog a horgolás!

Örömmel tájékoztatjuk a tisztelt Olvasót arról, hogy 2024 májusában is szorgoskodtak a horgoló tanoncok.
Hétfőről hétfőre körrbeültük az asztalt, teát kortyolgattunk, beszélgettünk, miközben a korábban megtanult mintákat gyakoroltuk, és újabbakat is elsajátítottunk. 
Jó dolog az, hogy kezdők és újrakezdők, látók és nem látók, nők és férfiak egyaránt részt vehetnek a programon, melyet az "együttlátás" jegyében tervezünk és szervezünk az Együttlátók Alapítvány székhelyén.
Szabó Anna mindenkit személyre szabottan, egyéni igénye és kérése szerint igyekszik segíteni az első lépésektől az újabb lépések megtétele felé.
Ez a csöndes együttlét továbbra is a nyugalom szigete mindannyiunk számára.

Mi készül mostanában a Horgolótanfolyamon?
Többünknek az új kedvenc mintája a nagyinégyzet virágközéppel. Mások az afrikavirág horgolását, sőt: sorozatgyártását kezdték el, megint mások nagyitéglalapokat készítenek tucatszámra.

A gyakorlófonalakon túl már a legtöbben saját fonalat is vásároltunk egyéni terveink megvalósításához. A fonalak kiválasztásában és megrendelésében Anna volt a segítségünkre, köszönjük szépen fáradozását.
Az egyik hölgy unokája részére horgol vállkendőt, egy másik hölgy nagyitéglalapokból tervez magának könnyű, nyári viselet gyanánt kardigánt. Megint másvalaki díszpárnát horgol, mégpedig zsenilia fonalból, ami puha, meleg tapintású, ugyanakkor kihívás vele horgolni.

Júniusban is vannak még horgolóórák, amiket érdeklődéssel várunk.


4. Ünnepi szülinapozás május 10-én

Május 10-én, pénteken ünnepi szentmise keretében adtunk hálát az Együttlátók Alapítvány 4. születésnapjáért.
A szentmisén résztvevők - a születésnap alkalmából - ajándékban is részesültek: a liturgia végén József atya mindenkihez odalépett, és mindenkit megkínált egy igekártyával, melyen nagyon szép, életbátorító mondatok voltak, továbbá minden jelenlévőt egyénileg papi áldásban részesített.
Köszönjük Farkas Annamária szép, hálaadó szavalatát is, mely emelte az ünnep fényét.
Hummel Gizella, Hummel Kornél atya rokona - sajnos - nem tudott részt venni a programon, de lélekben és imádságban gondoltunk rá, és kértük számára Isten gyógyító kegyelmét.
A szentmisét követően interaktív hittanórát tartott József atya, melynek témája húsvét, Urunk mennybemenetele és pünkösd ünnepe volt. A tanítást szemléltető asztali kompozíció fokozatosan alakult ki a résztvevők szeme előtt, illetve keze alatt. A kérdések személyes életünkre vonatkoztak, és mire véget ért a foglalkozás, megérintődve álltunk fel az asztaltól.
Az ünneplés agapéval folytatódott. Ínycsiklandó finomságok kerültek a tányérjainkra és a poharunkba.
Isten áldásával tekintünk a jövőbe, és kérjük, a Mennyei Atya kézen fogva vezessen bennünket egyénileg és szervezetileg is, hogy akarata szerint tudjuk tenni dolgainkat.


5. Játékklub a május jegyében

Május 11-én, szombaton délután ismét együtt játszottunk az Együttlátók játékklubjában.
A fókuszban a rejtvényfejtés volt, a keretmese pedig egyfajta szabadulós szobafeladathoz fűződött.
Erre az alkalomra a május jeles napjaihoz kapcsolódó kérdéseket és válaszokat gyűjtöttünk össze, és készítettünk feladatkártyákat. A helyes válaszokért zsetonokat lehetett nyerni, a zsetonokon pedig betűket lehetett "vásárolni".
Végeredményben egy költő neve és egy verscím volt a feladvány, amit a játékosoknak meg kellett fejteniük.
Sikerült is. A verset közösen meghallgattuk.
Végül pedig a zárt ajtót őrző "cuki plüssfigurákat" kellett tapintással felismerni ahhoz, hogy az ajtó kinyíljon, azaz a jelenlévők hazamehessenek.
A játékalkalom jól sikerült.
Köszönjük a jelenlévők részvételét, és köszönjük az építő kritikát is a foglalkozás végén.


6. "Zene füleimnek" - Az Ön fülének is!

Május 13-án, hétfőn este Dr. Kovács Péter kántor úr Czifra János salzburgi karnagy munkásságáról tartott érdekfeszítő előadást az Együttlátók Alapítvány székhelyén.
A ma is élő karnagyról megtudtuk, hogy 35 éven át volt a salzburgi dóm karmestere. Magas színvonalon, szakmai igényességgel és lelkiismeretességgel végezte munkáját. A zenei szolgálat mellett rendkívül szerény, visszafogott és családszerető embernek ismertük meg. Nemrégiben született meg 9. unokája.
Az általa vezényelt muzsika (Mozart Koronázási miséjének egy-egy tétele) megérintette a szívünket. 
Már most várjuk a júniusi alkalmat, melynek keretében Dr. Kovács Péter kántor úr Pálúr János orgonaművész munkásságával ismerteti meg hallgatóságát.
A programra Önt is szeretettel hívjuk és várjuk.


7. Pünkösdi kirándulás Pannonhalmára

Az Együttlátók Baráti Köre Buda Magdika szervezésének köszönhetően pünkösd vasárnapján felkerekedett, és Pannonhalmára kirándult.
A nap eseményeiről és főbb élményeiről a szervező rövid beszámolót is készített, amit ezúton is köszönünk.

A beszámoló részleteit weboldalunk, Beszámolók, érdekességek menüpontjában olvashatja el az alábbi linkre kattintva:

https://egyuttlatok.hu/beszamolok-erdekessegek/kirandulas-pannonhalmara

 


8. Múzeum+ a Szépművészeti Múzeumban

Nagy örömünkre ismét megrendezték a Szépművészeti Múzeumban a Múzeum+ programot, amire az Együttlátók múzeumbarát csapata is meghívást kapott. Köszönjük szépen Buda Mária Magdolna segítségét a csoportszervezésben.

A program május 22-én, szerdán este volt, az akadálymentes tárlatot Szűcs Bernadett vezette. A téma izgalmasnak ígérkezett. A címe: "Na de mit adtak nekünk a rómaiak? – Hétköznapok az ókori Rómában" volt. 

Köszönjük, hogy Szűcs Bernadett ismét újdonságokkal és színes programmal készült számunkra. Sok érdekes információt tudtunk meg a Rómaiak hétköznapjaival kapcsolatosan, melyet különböző tárgyak megismertetésével tett szemléletessé tárlatvezetőnk. Hogy minél közelebb hozza hozzánk ezt a régi világot, több epizódot is felelevenített az életükből. Beszéltünk az utak és a házak építéséről, használati tárgyaikról, mindennapi szokásaikról. Korabeli írásokból is hallhattunk szemelvényeket.

Új tapasztalatokkal és ismeretekkel gazdagodhattunk ez alkalommal is. Jó hangulatban búcsúztunk el tárlatvezetőnktől.
Várjuk a folytatást!


9. Vasarely művészetének tapintható csodái

A Műtárgyak Éjszakája rendezvény keretében egy igazán különleges és unikumnak tekinthető programra invitáltuk a múzeumbarátokat. A tárlat címe "Texturált színek - Workshop felnőtteknek, tizenéveseknek és gyerekeknek" volt. A programot Juhász Litza, múzeumpedagógus vezette a Vasarely Múzeumban 2024. május 25-én délelőtt. Az együttlátók 14 fős, múzeumbarát csapata nagy érdeklődéssel vett részt a programon. Örömünkre egy 4 év körüli kisfiú is jelen volt az édesanyjával, akik üde színfoltjai voltak társaságunknak.

Átismételtük a korábban tanultakat, vagyis azt, hogy Vasarely „Plasztikai ábécé”-jének egyik alapköve az az elképzelése volt, hogy a szín és a forma olyannyira szerves kapcsolatban állnak egymással, hogy egymástól függetlenül nem léteznek. Az idei workshop során megnéztük, meddig tudjuk feszegetni az érzékelés határait. Ebben az évben a formákon és színeken túl a formákra és a textúrákra is kiterjesztettük vizsgálódásainkat, lehetővé téve a látássérült látogatók számára, hogy felfedezzék Vasarely „Plasztikai ábécé”-jét. A múzeum új, texturált, kézzel fogható készleteinek megismerése után lehetőségünk volt arra, hogy megfigyeléseinket ne csak szavakkal, hanem az általunk készített színes és texturált kompozíciókkal is kifejezzük.

Juhász Litza a hét alapszínnek megfelelően hét eltérő anyagból vágott ki előre különböző formákat: köröket, négyzeteket, téglalapokat, háromszögeket, valamint ezeknek megfelelő kereteket. Tapintással jól érzékelhető volt a textúrák közötti különbség, például az egyszerű papír, a filcanyag, a háromféle mintázatú hullámkarton mássága. Izgatottan ültünk az asztalok mellé, és fogtunk hozzá saját "alkotásaink" elkészítéséhez. Jó volt, hogy a múzeum munkatársai is segítettek minket az egymáshoz színben is illeszkedő formák összeválogatásában és felragasztásában.

Az idő elröppent, és voltak, akik egy, voltak, akik két-három művet is létrehoztak. A program végén ezeket az egyéni kompozíciókat egymás mellé raktuk, és egy csodálatos összhatás bontakozott ki a látó emberek előtt. Ugyanakkor a látássérült résztvevők is elragadtatva "nézegették" ujjukkal társaik képeit. Nagyon jól érzékelhetőek voltak a különbségek, a sokféleség lenyűgözött minket. Belekóstolhattunk Vasarely művészetének végtelen gazdagságába.

Köszönjük, Litza!
Jövőre Veled ugyanitt!


10. Olvasósarok a pünkösd jegyében

Május 25-én, szombaton délután az olvasni szerető együttlátók ismét összegyűltek, hogy mindenki úgy olvasson, ahogyan tud. Pünkösd volt a téma.

Gyönyörű imaszövegek, versek, novellák és regényrészlet hangzott el a jelenlévők felolvasásában. Az irodalmi alkotásokban az ökumenikus szemlélet is megjelent. A szavak a szívünk mélyéig lehatottak. Az alkalom különleges ajándéka volt, hogy a Pünkösdi himnuszt kétféle fordításban is meghallgathattuk. Ennek egyik változatát ízelítőként beszámolónk végén elolvashatják az érdeklődők.

Jólesett a felolvasásokat követően beszélgetnünk mindarról, amit hallottunk. Köszönjük, hogy megoszthattuk egymással gondolatainkat és érzéseinket.

Hrabanus Maurus (776-856) : Pünkösdi himnusz 

Teremtő lélek, légy velünk! 
Látogasd híveid szivét! 
Töltsd malaszttal a kebleket, 
melyeknek alkotója vagy. 
  
Te, kit Védőnknek mondanak, 
s mellénk a magas Ég adott! 
Tűz, élő forrás, szeretet! 
Te, lelkek lelki olaja! 
  
Ajándékoddal hétszeres! 
Te, üjj az Isten jobb kezén! 
Te, kit az Atya megigért, 
szavával áldod torkaink! 
  
Gyújts fényt érzékeinkbe! Öntsd 
szívünkbe szent szerelmedet! 
S mi bennünk testi gyöngeség, 
örök erőddel izmosítsd! 
  
Ellenségünket űzzed el! 
S a Békét tüstént hozd közel, 
előttünk járva, mint vezér! 
S kerüljünk mindent, ami árt. 
  
Általad tudjuk az Atyát 
s ismerjük, adjad, a Fiút! 
Tebenned higgyük szellemét 
mind a kettőnek végtelen. 
  
Ezt teljesítse az Atya, 
s vele egylényü Egyfia, 
aki veled uralkodik, 
ó, Lélek, minden századig! 
(Ford.: Babits Mihály) 


11. Gyermeknap a Vakok kertjében

A Magyar Vaknak Magyar Iskolát Alapítvány 2024. május 26-án, vasárnap 10:00-13:00 óra között integrált gyermeknapot szervezett Budapesten, a Vakok Kertjében. Az ingyenes közösségi rendezvényre látássérült és látó gyermekeket egyaránt invitáltak a szervezők. A program megvalósulását jelenlétével és játékbemutatóval támogatta az Együttlátók Alapítvány is.

A program kezdetekor még lógott az eső lába, de később, hála Istennek, ragyogó időnk lett. Az Együttlátók részéről négyen vettünk részt a rendezvényen, és több, általunk is nagyon kedvelt játékot vittünk magunkkal. Örömünkre egész délelőtt folyamatos volt az érdeklődés a játékok és az együttjátszás lehetősége iránt. Szülők és gyermekek, kisfiúk és kislányok egyaránt kipróbálták a Kényelmes pingpongot, a Bűvös Hatos játékot, a Fordítsd le! számolgatós játékot, de előkerült az álösszetett szavas kártyapakli is meg a Piroska és a farkas nevű stratégiai játék is.

Látogatóink szívesen fogadták a Braille-névkártyát is, amit "jutalomképpen" a cukorka mellé kaptak tőlünk.

Hálásak vagyunk a közös játék öröméért. Nekünk is élmény volt ez a délelőtt. Újra gyermekek lehettünk, gyermeki jókedvvel játszadozhattunk.

Köszönjük Gazdik Kati és Nemes-Nagy Tünde meghívását. Máskor is, ha játékról vagy Braille-ról van szó,  számíthatnak az Együttlátók Alapítvány közreműködésére.


12. A szív bajnokai

2024 május utolsó péntek estéjén megtartottuk az Együttlátók audionarrációs filmklubját, melyen a fent említett filmet Fekete Csilla Andrea narrálta. A film remek választásnak bizonyult, a narráció tökéletesen segítette a film megértését.

Az este folyamán az asztal körül beszélgettünk még, megosztottuk egymással gondolatainkat, érzéseinket a történettel és a főhősökkel kapcsolatosan.
Mindannyiunkat motivált, hogy így is lehet élni, így is lehet embertársainkat támogatni.
A valóságon alapuló történet minket is arra bátorít, legyünk saját életünkben a "Szív - Szeretet" bajnokai.

Köszönjük Csilla narrációját, és köszönjük a jelenlévők érdeklődését.
Legközelebb november végén, december elején lesz audionarrációs filmklub az Együttlátók Alapítvány székhelyén.

***

Hálásak vagyunk Önkéntes segítőinkért, akiknek köszönhetően hónapról hónapra színes és változatos programokat kínálhatunk az Érdeklődőknek, hálásak vagyunk a programokon résztvevőknek, és hálásak vagyunk Önnek is, aki végigolvasta ezt a májusi beszámolót.

Ha valamelyik programunk felkeltette érdeklődését, jelentkezzen, és jöjjön el a legközelebbi alkalomra.
Kísérje figyelemmel weboldalunkat:
www.egyuttlatok.hu
A Hírek menüpontba töltjük fel a friss információkat.

Ha gondolja, írhat is nekünk az:
info@egyuttlatok.hu
e-mail címen.

Köszönjük érdeklődését és részvételét.
Együttlátók Csapata

 

Made by FortuNet
Oldal tetejére