X Bezárás

Olvasási beállítások

Láthatósági beállítások megnyitása

Beszámoló dióhéjban az Együttlátók Alapítvány 2024-es év júniusában megvalósult programjairól

2024.06.27

Együttlátva Többet Látunk!

Beszámoló dióhéjban az Együttlátók Alapítvány 2024-es év júniusában megvalósult programjairól

Az Együttlátók Alapítvány székhelyén 2024 júniusában is színes és változatos programokkal vártuk a kedves Érdeklődőket, látássérült és látó embereket egyaránt. Programjainkat ugyanis az "együttlátás" jegyében tervezzük és szervezzük. Házon kívül is jártunk, azaz külső helyszíneken partnerszervezetek által megvalósított programokon is képviseltettük magunkat.

Az alábbiakban a júniusban megvalósult programokról számolunk be röviden, az időrendi sorrendiséget követve.

Június

1. Horkolás helyett horgoljunk!

- Hogyan?
- Együttlátósan!
2024 júniusában is volt horgolótanfolyam az Együttlátók Alapítvány székhelyén, melyet Szabó Anna gyógypedagógus, a horgolás terén szakavatott kézimunkázó személy tartott.
A júniusi alkalmakon új mintát már nem tanultunk, de az eddig tanultakat szorgalmasan gyakoroltuk.
A hölgykoszorú kedvence, a horgolócsapat egy szem férfi kézimunkázója már nem csupán láncszemeket és rövidpálcákat tud készíteni, hanem az egyráhajtásos pálca horgolásában is jeleskedik. Munkadarabja sálszerűen növekszik a keze alatt.
Az egyik hölgy unokája részére vállkendőt tervezett, ehhez horgolt élénk színekből afrikavirágos hatszögeket. Egy másik hölgy könnyű, nyári viseletnek nagyitéglalapokból kardigánt képzelt el magának. A téglalapok sorozatgyártása már javában zajlik. Anna segít mindkettőjüknek a munkadarabok összeállításában és összevarrásában.
Egy harmadik hölgy díszpárnára horgol puha, vastag fonalból huzatot. A díszpárna közepén egy színes nagyinégyzet van virágközéppel, a szhéleit és a hátoldalát fehérrel horgolja meg. A díszpárna négyzet alakú.
Egy negyedik hölgy nagyon szép, kék, színátmenetes fonalból horgol nagyinégyzeteket virágközéppel, és ezekből a mintadarabokból is egy felső készül majd. Őszre, reméli, már fel is próbálhatja.
Az ötödik hölgy már előregondol a téli ünnepekre, és piros fonalból mikulás-zsákot készít az Együttlátók Boltja számára, hogy bővítse annak kínálatát.
A hatodik hölgy a horgolótanfolyam kedves vendégeként köt, mégpedig régi kötéstudományát eleveníti fel. Munkájával szépen halad, öröme telik a kézimunkázásban.
Június 17-én volt az utolsó alkalom, melynek keretében nyári "horgolási feladatainkról" is és a szeptemberi folytatásról is beszéltünk.
Köszönjük Annának a szakértelmet és kitartást, a résztvevőknek pedig az érdeklődést, nyitottságot, tanulékonyságot.
Készen állunk az őszi folytatásra!


2. Tegyünk együtt "Lelki egészségünk védelméért"

Június 7-én, pénteken délután Kovács Lívia pszichológus érdekes és izgalmas foglalkozást tartott a résztvevőknek. Az évadzárásra tekintettel pár szó erejéig visszatekintett az eltelt időszakra, a boldogságprogrammal kapcsolatosan eddig feldolgozott témákra.
A záró alkalommal pedig 3 témát is érintettünk: a testmozgást, az apró örömök élvezetét, valamint a célok kitűzésének és megvalósításának fontosságát.
A gyakorlatorientált feladatokba mindannyian élénken bekapcsolódtunk.
Először egy rövid teszt segítségével felmértük, aktuálisan mennyire élünk egészséges módon. A kérdések rávilágítottak, hogy az egészséges életmód több tényezőből áll: például a tudatos táplálkozás, a napi folyadékbevitel, a mindennapi rutinok, az alvás és pihentető álom, valamint a testmozgás is befolyásolja.
Majd Lívia által hozott csigaházakat, kagylókat csodálhattunk meg, és bár nem ezek a változatos formák adták a feladat lényegét, mégis szorosan hozzátartoztak a feladatmegvalósításhoz, merthogy öröm volt számunkra ezek megtapintása.
Végül Lívia kérésére apró örömeinkkel szimbolikusan megtöltöttünk egy tálkát. Nehéz időkben erőt meríthetünk abból, ha visszaidézzük magunkban ezt a tele pakolt "örömtálat".
Az évadot lezárjuk ugyan, de jön a nyár, aztán újra az ősz, végeredményben zajlik tovább az életünk. De vannak-e rövidtávú, közép- vagy hosszú távú célkitűzéseink, melyek eléréséért lépésről lépésre tudatosan teszünk is?
A kérdést rendszeresen tegyük fel magunknak, és a cél eléréséért keressük meg magunkban a motivációt, mely előrelendít bennünket.
Jó hangulatú és nagyon mély, őszinte megnyilvánulásokat tapasztalhattunk meg egymás részéről.
A komoly témák ellenére lélekemelő és lélekboldogító volt az együttlét.
Köszönjük Líviának szakmai hozzáértését, lelkiismeretes vezetését, és örülünk, hogy a közös célkitűzések között szerepel ennek a programnak a folytatása is a jövő évadban is.


3. Évadzárás és évfordulós ünneplés

Június 14-én ünneplő szívvel sereglettünk egybe az évadzáró szentmisére, mely egyben hálaadó szentmise is volt az Együttlátók Alapítvány keretei között az elmúlt időszakban megvalósult programokért, az önkéntes segítőkért és a programrésztvevőkért, továbbá hálaadás volt József atyáért, alapítványunk alapítójáért, aki Jézus szíve ünnepéhez kapcsolódva emlékezett meg pappá szentelésének 20. évfordulójáról.
József atya a szentmise végén név szerint megszólított minden jelenlévőt, és megköszönte egész éves munkájukat és segítő támogatásukat.
A jelenlévők is meglepetéssel készültek, mely - úgy látszott - sikerült is. József atyát énekkel, verssel, egy forrózuhany nevű ajándékfeladattal lepték meg, majd Jézus Szíve szobrot nyújtottak át részére ajándékul. Egy gyönyörű, Jézus életét bemutató könyvet és egy bekeretezett képet is kapott.
Az együttlét vendégséggel folytatódott. Ynycsiklandó ételekkel, italokkal volt megrakva az asztal. A fő ételeket finomabbnál finomabb sütemények követték, melyek nagy részét a vendégek hozták. Például: túrós süteményt, fantaszeletet, kókuszgolyót, meggyes-mákos sütit, sajtos ropogóst. Ezek a sütik készítőik kézügyességét dicsérték.
Az ünnepi alkalom végén pezsgőt is bontottunk és koccintottunk az ünnepelt és minden jelenlévő egészségére.
Köszönjük a résztvevők aktív részvételét!
Veletek együtt a folytatás reményteljes!!!


4. Házon kívül - Braille-olvasás sokunk almamáterében

2024. június 15-én, szombaton délelőtt az Együttlátók Alapítvány képviseletében Bieber Mária vett részt a Nemes-Nagy Tünde által a Vakok Általános Iskolája Nádor termében megszervezett, Braille-maraton 20-24 elnevezésű közösségi programon. A rendezvény első óráiban Bieber József, az Együttlátók Alapítvány alapítója is jelen volt a közönség soraiban. A nap folyamán több olyan személy is olvasott, akik évközben az Együttlátók Alapítvány székhelyén havonkénti rendszerességgel megrendezett olvasósarok program keretében gyakorolták a hangos Braille-olvasást.
A Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete egyik legfontosabb feladatának tekinti a Braille-kultúra ápolását, Louis Braille írásrendszerének megőrzését, létjogosultságának fenntartását, és ebben az elhivatottságban szorosan kapcsolódik az Együttlátók Alapítványhoz is.
A Braille-maraton 20-24 közösségi program fővédnöke, Somorjai Ágnes a Vakok Általános Iskolája igazgatója volt. Igazgató asszony személyes hangvételű, szíveket megdobogtató megnyitó beszédét követően Magyar Csaba, az iskola zenetanára, az MVGYOSZ Braille-bizottsága tagja, a program megálmodója mondott néhány kedves mondatot a jelenlévőknek. Ezek után Nemes-Nagy Tünde olvasott elsőként mégpedig egy humoros fordulatokban gazdag novellát, melyet korábban már olvashattak azok, akik részt vettek a Nyíregyházán megrendezett Braille-olvasásversenyen. . Majd nagy örömünkre Somorjai Ágnes is megmutatta, hogyan olvassa a pontírást.
A nap folyamán a felolvasások személyes jelenléttel valósultak meg,  és ez történhetett Braille-könyvből, Braille-kijelzőről vagy papírlapról. Az olvasnivalót a résztvevők választották maguknak. Választhattak szépirodalmi művet, tudományos írást vagy akár egy látássérülteknek készített kiadvány cikkét is, de nem lehetett bulvár tartalom. A felolvasások 15 perces időtartamban valósultak meg, mely tartalmazta a bemutatkozást is.
Bieber Mária negyedikként olvasott fel Szent Máté apostol evangéliumából részleteket.
A program késő estig tartott.
Az iskola ebédlőjében egész nap üdítővel, kávéval és szendviccsel várták a program résztvevőit.
A program megvalósítását a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének együttműködő partnerei támogatták:
- Braille-Bizottság,
- Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége,
- Együttlátók Alapítvány,
- Összhang Alapítvány,
- Magyar Vaknak Magyar Iskolát Alapítvány,
- Vakok és Gyengénlátók Csongrád-Csanád Megyei Egyesülete.
Köszönjük a program ötletét és megszervezését.

Bieber Mária felolvasását az alábbi linkre kattintva hallgathatja meg:
https://www.youtube.com/watch?v=2jtOur2HzBs


5. Olvasásra fel! – Olvasósarok a nyár és a szabadság jegyében

2024. június 14-én, délután - nagy örömünkre - ismét szép számban gyűltünk össze az Együttlátók Alapítvány székhelyén, hogy közösen olvassunk, mindenki úgy, ahogy tud: síkírásban a jól látók, Braille-írásban a nem látók. Köszönjük, hogy a személyes részvétel mellett online részvétellel is gazdagodhatott közösségünk.
A téma a nyár és a szabadság volt.
Igazán változatos és érdekes olvasmányoknak lehettünk fültanúi. Fekete István és Móricz Zsigmond, valamint Weöres Sándor művei mellett kortárs irodalom is terítékre került. Volt köztük komolyabb, volt humorosabb is.
Már a folytatást is tervezzük.
Legközelebb szeptemberben, az Olvasás világnapjához kapcsolódva fogunk közösen olvasni.
Erre az alkalomra is hívjuk és várjuk azokat, akik számára fontos az olvasás élménye, a betűkkel való konkrét találkozás tapasztalatának megosztása.
Évadzáró közös olvasásunkra emlékezve egy Aranyosi Ervin verset teszünk közzé, melynek a helyszínen történt felolvasása is sikert aratott.
Fogadják szeretettel és valósítsuk meg a benne foglaltakat!

Aranyosi Ervin: Vigadás

Azt hiszed borongok,
akár a bolondok?
Jókedvről lemondok?
Nincs az a bolond ok!

Bezárom lelkemet,
nem vigad, nem nevet,
rossz kedvem eltemet?
Így látsz te engemet?

Azért sem búsulok,
bánaton túljutok,
vígsághoz fordulok,
kacagok, vidulok!

Kövesd hát példámat,
élem a szép mámat,
a jókedv énrám hat,
s mindenből szép válhat!

Szeressünk, nevessünk,
boldogok lehessünk,
rosszkedvet temessünk,
víg legyen a kedvünk!

Mosolyom rád adom,
tűnjön a fájdalom,
hadd hasson rád dalom,
azt is bevállalom!

Küldöm hát levelem,
légy vidám te velem,
lelkedet nevelem,
az élet szerelem!

Nevess hát vidáman,
járj-kelj a világban,
az ajtót kitártam,
merj élni, csak bátran!


6. „Zene füleimnek” - Az Ön fülének is

Igaz, időpontot módosítottunk, így a tervezetthez képest egy héttel később tartotta meg Dr. Kovács Péter kántor úr júniusi, egyházzenei előadását, de az érdeklődők szívvel-lélekkel jelen voltak az új időpontban is, június 17-én.
Pálúr János orgonaművész munkásságával ismerkedhettünk meg. Megtudtuk róla egyebek mellett, hogy Párizs Városának Nagydíjasa, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem orgona- és improvizáció tanára, a Budapest-fasori Református Templom orgonistája. 
Tanárai között több olyan hírességet is tisztelhetünk, akikről korábban kántor úr már tartott előadást, például: Baróti Istvántól, Lehotka Gábortól, Gergely Ferenctől és Karasszon Dezsőtől is tanult. Persze, külföldi, neves tanárai is voltak, és jónéhány kurzuson is részt vett.
Maga is tart improvizációs mesterkurzusokat.
Kiemelkedő szakmai elismertségre tett szert országszerte és külföldön is. Emlékezetes eset, hogy a párizsi Notre-Dame-ban 2007-ben és 2019-ben adott két koncertet is, és ez utóbbi dátuma március 23. a tűzeset előtt 3 héttel volt.
Felesége és 4 gyermeke van. Példás férj és családapa.
Számos CD-felvétel is készült orgonajátékáról.
Az este folyamán mi is több improvizációt hallgattunk meg tőle. "Zene volt ez a füleinken keresztül a szívünkön át a lelkünknek".
Hálásan köszönjük Dr. Kovács Péter kántor úr felkészültségét, érdekfeszítő előadását, és ezúton is jelezzük: visszavárjuk ősztől.


7. "Dicsérje minden nemzet, dicsérje az Urat..."
(Igehirdetés a Református Vakmisszió nyári csendes hetén)

A Református Vakmisszió nyári csendes hete idén is megrendezésre került 2024. június 17-21. között, a megszokott helyszínen, Tahitótfaluban, a Sion-hegye Református Konferencia-központban. A csendes hét témája az imádság volt. Bieber Mária, az Együttlátók Alapítvány kuratóriuma elnöke, valamint Miklós Tibor, a Bartimeus Kulturális Közhasznú Egyesület elnöke azt a felkérést kapta, hogy június 18-án, kedden délelőtt hirdesse Isten Igéjét az Istent dicsőítő imádságról. A felkérésnek mindketten eleget tettek.
A helyszín gyönyörű, természetközeli, jó levegőjű, csendes környezet.
Nógrádiné Kovács Alexandra és munkatársai, valamint az önkéntes segítők a tábort csodálatosan előkészítették, és a résztvevőket igényesen összeállított programmal várták.
A táborban nyugodt, derűs, kiegyensúlyozott volt a légkör, a jelenlévők Istent dicsérő énekeket énekeltek az igehirdetés előtt és után.
Köszönjük Nógrádiné Kovács Alexandra meghívását.
Bieber Mária tábor helyszínére történő eljutását és az alapítvány székhelyére visszaérkezését Miklós Tibor és munkatársai segítették, amiért ezúton is köszönetünket fejezzük ki.

Bieber Mária igehirdetésének szöveges változatát az alábbi linkre kattintva lehet elolvasni:

https://egyuttlatok.hu/beszamolok-erdekessegek/dicserje-minden-nemzet-dicserje-az-urat-jegyzetek-a-dicsoito-imadsagrol-elhangzott-2024-junius-18-an-a-reformatus-vakmisszio-csendes-heten


8. Évadzáró klubdélután közös játékkal

Június 22-én, szombaton délután meglepően sokan jöttünk össze az Együttlátók Alapítvány székhelyén azzal a céllal, hogy közös játékkal kapcsolódjunk ki.
Az új résztvevőknek is nagyon örültünk, a "régi motorosoknak" is örvendeztünk.
Végre ismét annyian voltunk, hogy jól bevált csapatépítő játékokat játszhattunk.
Miket is?
- Először bemutatkoztunk: a keresztnevünkkel alliteráló jelzőt találtunk ki, és egy helységnevet, ahonnan jöttünk. A bemutatkozás aktuális célja az volt, minél viccesebbet tudjunk kitalálni magunkról. Így mutatkozott be például az egyikünk: medveleső Mária vagyok Miskolcról...
- Rögtön a program elején versenyfutást rendeztünk. Na, nem mi futkároztunk a teremben, hanem két plüssfigurát versenyeztettünk: egy hóember futott a nyuszi elől, aki a répaorrot akarta magának megszerezni, a hóember meg a nyuszit akarta utolérni, hogy jobb belátásra bírja. A versenyfutás izgalmát azért mi is átéltük, és a kézről kézre adogatott játékokkal a gyorsaságunkat és együttműködésünket is próbára tehettük.
- Aztán előkerült az akasztófás szókitalálós játék, ami a tízbetűs feladvány megfejtéséhez izgalmat okozott. Két kört is játszottunk, és mivel mind a két feladványt sikeresen megoldottuk, folytatni tudtuk a játékot.
Jutalomból egy luxus szálloda vendéglátását élvezhettük a szállodai portás játékkal, mely komoly memóriafejlesztő játék is egyben. Mivel 12-en vettünk részt a játékban a játékvezetővel együtt, a legjobb játékosnak mindössze három szoba kulcsát sikerült megszereznie. Fantasztikus volt, a 40 szobakulcs gyorsan fogyott, és az abszolút győztes játékos fejben nyomon tudta követni, melyik kulcs maradt meg utoljára.
- A monoton kórusban nem énekeltünk, de három szólamban adtunk elő különböző, háromszótagú szavakat, melyeket az előzetesen kiküldött, majd visszatérő és a kör közepére álló játékosnak kellett megfejtenie. Ügyesek voltak a játékosok!
- Ezután következett a legtöbbünk kedvenc mozgásos játéka, a Flúgos futam, melynek játékszabályait az Együttlátók játékklubjában közösen találtuk ki annak idején. Most kik is versenyeztek azért, hogy elsőként célba érjenek? Itt volt Halálfej John, Boldog Delfin, Pálmafa, Cirmos cica, megtisztelt minket jelenlétével Bud Spencer is, továbbá a csapatunkat erősítette Morgó medve, Páfrány, a házisárkány, Ló, Kengu Kingu, Süni és Pele Pali. A játékmester szorgosan dobálta a dobókockát, és hol ennek a játékosnak, hol annak kedvezett a szerencse. Végül is elsőként Morgó medve ért a célba!
A játékot a Taps 7 helyett című, számolós játékkal zártuk, mely sokak, de nem mindenki kedvence. Az egymásra figyelést és a koncentrálást azonban jól segítette ez a kis villámjáték.
Az alkalom vendégséggel folytatódott, melynek keretében a nyári melegre tekintettel most nem teát, hanem szörpöt fogyasztottunk különböző egyszerű kekszekkel, sütikkel.
Ősszel is lesz játékos klubdélután!
Minden Érdeklődőt várunk szeretettel!


Hálásak vagyunk Önkéntes segítőinkért, akiknek köszönhetően hónapról hónapra színes és változatos programokat kínálhatunk az Érdeklődőknek, hálásak vagyunk a programokon résztvevőknek, és hálásak vagyunk Önnek is, aki végigolvasta ezt a júniusi programbeszámolót.

Ha valamelyik programunk felkeltette érdeklődését, jelentkezzen, és jöjjön el a legközelebbi alkalomra.
Kísérje figyelemmel weboldalunkat:
www.egyuttlatok.hu
A Hírek menüpontba töltjük fel a friss információkat.

Ha gondolja, írhat is nekünk az:
info@egyuttlatok.hu
e-mail címen.

Köszönjük érdeklődését és részvételét.
Együttlátók Csapata

Made by FortuNet
Oldal tetejére