X Bezárás

Olvasási beállítások

Láthatósági beállítások megnyitása

Beszámoló dióhéjban az Együttlátók Alapítvány 2023-as év novemberében megvalósult programjairól

2023.11.25

Együttlátva Többet Látunk!

Beszámoló dióhéjban az
Együttlátók Alapítvány 2023-as év novemberében megvalósult programjairól, valamint azon programokról, melyekben partnerszervezetként vettünk részt

1. Horgolótanfolyam - Menő dolog a horgolás!

Novemberben is folytatódott a Horgolótanfolyam, melyet Szabó Anna gyógypedagógus tartott az Együttlátók Alapítvány székhelyén a horgolni vágyók számára.

- Tudja Ön, mi történik akkor, ha kézimunkázás közben csámcsogást hallunk?
- Nem.
- A horgolás eszi a fonalat. :)

Összességében szépen halad minden kitartó horgolótű-forgató.
A láncszemekből már minden résztvevő megtanult rövidpálcasorokat készíteni. Van, akinek könnyebben megy a mozdulatsor, van, aki még küzd vele, de ez a kihívás része, hozzátartozik a tanulási folyamathoz.
Akad, aki már az egyráhajtásos pálcákkal is megbarátkozott. Nagyon szép munkadarab kerül ki a keze alól, melyen lépésről lépésre végigkövethető, mit miután sikerült megtanulnia.
A tuniszi mintát is ketten elég jól begyakorolták, így a vastag tűt és vastag fonalat vékonyabbra cserélték.
Lassan a munkadarabok mellett egy-két kész termékkel is büszkélkedhetünk!

2. Braille-bizottsági ülés az Együttlátók Alapítvány székhelyén

2023. november 11-én, szombaton, 10:00 órai kezdettel tartott az MVGYOSZ Braille-bizottsága Nemes-Nagy Tünde elnök vezetésével bizottsági ülést, melynek helyszínét az Együttlátók Alapítvány biztosította a székhelyén.
A bizottság tagjai részben személyesen, részben online részvétellel kapcsolódtak be a közös munkába.
Az Együttlátók Alapítvány elkötelezett támogatója a Braille-írás-olvasás témájának, így örömmel látta vendégül a Braille-bizottság tagjait.
További munkájukhoz ezúton is sok sikert kívánunk!

3. Együttlátók Játékklubja - Játszva tanuljunk játszani!

November 11-én, szombaton újra kinyílt az Együttlátók Játékklubjának kapuja. Nem voltunk sokan, de egy családias játékhoz éppen elegen!
Mivel a stratégiai játékoké volt a főszerep, ezért ezek közül válogattunk.
Először a Fordítsd le! játékkal játszottunk, melyben a taktikus gondolkodás mellett a dobókockás dobásoknak köszönhetően a szerencse is szerepet játszott. Izgalmas volt megtapasztalni, hogy egy-egy dobást követően a lefordítható számok közül hányféle megoldási lehetőségből választhatott a játékos, és választása milyen mértékben befolyásolta a játék későbbi kimenetelét.
Aztán a Terelgető játék került az asztalra. A játék régi kedvencünk, és meglepő módon a jelenlévők közül senki sem ismerte eddig. A játékszabályokat gyorsan áttekintettük, majd belekezdtünk a játékba. Fordulatos és izgalmas játéknak voltunk a részesei. A leginkább meghökkentő az volt, hogy az a bábú, amelyik sokáig nyerésre állt, és szinte elérte a célt, a játékos túltaktikázásának köszönhetően utolsóként ért célba, és ellenfelét elegáns győzelemhez segítette. Igaz erre a játékra is az, hogy a végén nevet az, aki nevet...
Az MVGYOSZ segédeszközboltjából vásárolt Quarto játékkal is játszottunk néhány kört. 16 játékmező és 16 különböző figura? Egyszerűnek látszik a négyes sor kirakása, mégis komoly odafigyelést kíván.
Élveztük az együttjátszást.
Köszönjük, hogy itt voltatok és játszhattunk!

4. Program címe: „Zene füleimnek”
avagy: Kántor és orgonista nemzedékek nevelői a 20/21. században
Dr. Kovács Péter kántor úr ismeretterjesztő előadássorozata

november 13-án, hétfőn este Dr. Kovács Péter kántor úrnak köszönhetően ismét egy nagyszerű egyházzenei előadásnak lehettünk fültanúi. Nem mellesleg az előadónkról is kiderült pár személyes információ, melyre rácsodálkoztunk, például, hogy gyermekkorában arra gondolt, történelem- és énekszakos tanár lesz. Így már értjük, hogy a történelmi eseményeket, neveket és dátumokat hogyan tudja mind fejben tartani, mintha lexikonagya volna.
A novemberi előadás keretében Virágh András Gábor, a Szent István Bazilika kántora munkásságával ismerkedtünk meg. Péter persze most is számos egyéb, kiegészítő információval is gazdagította mondandóját. Akik hallottuk őt, megtudhattuk többek között azt is, a budapesti bazilikának hány harangja van, melyiknek mi a neve, milyen súllyal bírnak, milyen alkalmakkor melyik harangot szólaltatják meg...
A bevezetőként szolgáló zenei illusztrációk (szlovák, lengyel) mind hozzásegítettek bennünket, hogy értő füllel hallgassuk Virágh András Gábor orgonajátékát, zseniális improvizációját.
Annyi volt ez az este, mint egy szempillantás, elröppent az idő, és mi még hallgattuk volna Pétert is, Virágh András Gábor muzsikáját is.
De majd legközelebb...
Előre is köszönjük, hogy Péter decemberben új előadással készül, és mi újra kinyithatjuk a fülünket és a szívünket egyaránt.

5. Interaktív hittanóra 

Bieber József atya november 17-én, pénteken interaktív hittanórát tartott az Együttlátók Alapítvány székhelyén.
Mi történt, mit csináltunk?
Először is szentmisén vettünk részt. A szentmisét Mindenszentek, illetve halottak havában József atya a jelenlévők elhunytjaiért ajánlotta fel.
Megérintő pillanatokat éltünk át, amikor a szentmise végén mindenki csöndes imádsággal odahelyezhette égő mécsesét az oltárra.
Szívünk teljes szeretetével ajánlottuk Isten irgalmas szeretetébe különösen azokat, akik ismerettségi körünkben nemrégiben hunytak el.
Az interaktív hittanóra második részében egyfelől beszélgettünk azokról a kérdésekről, melyeket József atya az egyházi év végéhez közeledve fontosnak tartott feltenni, másfelől közös tevékenykedésünk eredményeként elkészült egy adventi koszorú is. Minden egyes mozzanatot József atya szemléletes magyarázata kísért, így azok is, akik már többedjére vettünk részt adventi koszorú készítésében, lelki gyümölcsökben gazdagodtunk és közös élményekkel feltöltődtünk.
Hálásak vagyunk az együtt imádkozás kegyelméért, a bizalomért, mellyel a jelenből a jövőbe tekinthetünk, és azért is, hogy megadatott nekünk az, hogy itt és most egymásnak lehettünk.

6. LESEK - Látássérült Emberek SegédEszköz Konferenciája

Nagy megtiszteltetés volt az Együttlátók Alapítvány számára, hogy ismét részt vehetett a LESEK-en, melyet a Hermina Egyesület 10. alkalommal szervezett meg 2023. november 18-án.
Az esemény fővédnöke a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége volt.
A program helyszíne a Vakok Általános Iskolája, sokunk almamatere.
A Nádor teremben kaptak helyet a kiállító cégek és szervezetek, a Brávia teremben pedig az ünnepélyes megnyitót követően folyamatosan hangoztak el információkban gazdag előadások.
Az Együttlátók Alapítvány 3. alkalommal vett részt az eseményen. Idén Bieber József atya, az alapítvány alapítója tartott előadást, valamint ő vállalta a beszélgetést a Hobbi Rádió riportereivel is.
Az Együttlátók Alapítvány standjánál is sok érdeklődő és sok vásárló fordult meg.
Örülünk, hogy találkozhattunk, beszélgethettünk, kapcsolatokat építhettünk.

Köszönetünket fejezzük ki Bukta Bencének, a Hermina Egyesület elnökének és munkatársainak, valamint Dvarieczki Bálintnak, az Alko-Soft Nonprofit Bt. ügyvezető igazgatójának a szervezésért,
továbbá köszönjük mindazok érdeklődését, akik a program ideje alatt felkeresték standunkat.
Köszönjük az Együttlátók Alapítványnak nyújtott segítségét Dr. Szabó Lászlónak, alapítványunk kuratóriumi tagjának, valamint Seres Andreának, kedves barátunknak.
Bízunk abban, hogy a tombolához felajánlott ajándékcsomagunkkal örömöt tudtunk szerezni.

A nap végén fáradtan bár, de hálás szívvel indultunk vissza az Együttlátók Alapítvány székhelyére.

7. Múzeum+ a Nemzeti Galériában az Együttlátók Alapítvánnyal együttműködve

November 22-én, szerdán újra Múzeum+ program volt a Nemzeti Galériában, melynek keretében 18:30-tól Balla Enikő tartott látássérültek számára akadálymentesített vezetést. 
A vezetés alkalmával Ferenczy István: Pásztorlányka szobrának 3D-s szobormásolatát tapinthatták meg a résztvevők. Ezzel a szobormásolattal már korábban is találkozhattak azok, akik jártak "Tapints!" vezetésen. Ezentúl festményekről is szó esett úgynevezett audionarráció formájában. Claude Monet: Virágzó szilvafák című, 1879-ben festett vászonképével ismerkedtek meg az érdeklődők.
Az Együttlátók lelkes múzeumbarát csapata ismét szép számban képviseltette magát a programon.
Köszönjük szépen a szervezést Buda Mária Magdolnának, a fotókat Nagy Zsuzsi segítőnknek, valamint köszönjük a múzeumbarátok érdeklődését és aktív részvételét.

8. Tegyünk együtt "Lelki egészségünk védelméért"

Hálatelt szívvel számolunk be arról, hogy november 24-én, pénteken Kovács Lívia vezetésével ismét összegyűltünk néhányan azért, hogy tegyünk együtt lelki egészségünk védelméért valami szépet és hasznosat.
A foglalkozás témája a hála volt. Lívia ismertette a pozitív pszichológia hálával kapcsolatos kutatási eredményeit, melyek arra bíztatnak bennünket, hogy érdemes kialakítanunk magunkban a hálás attitűdöt, mert ezáltal sokat javíthatunk saját kedélyállapotunkon is, és a környezetünkben uralkodó légkörön is.
A feladatok is a hálára irányították figyelmünket. Először az elmúlt hétre visszagondolva gyűjtöttünk legalább 5 olyan dolgot, amiért hálásak vagyunk, majd egész életünkre visszatekintve kutattuk azt, hogy gyermekkorunktól fogva jelenünkig kiknek és miért lehetünk hálásak.
Közös tapasztalatunk volt az, hogy csak azáltal, hogy egymást meghallgattuk, máris felvidultunk, és újabbnál újabb hálagondolatok jutottak eszünkbe.
A hála érzése szívet melengető, energetizáló, nyugalmat jelentő.
Lívi útravalóul egy egész kis listát összeállított, hogy hogyan, miképpen gyakorolhatjuk a hála kifejezését a hétköznapokban. Például írhatunk hálanaplót, hálalevelet, meglátogathatunk valakit azért, hogy hálánkat kifejezzük iránta, vagy egy kifejezetten hálátlan/kellemetlen/idegesítő személyre gondolva tudatosan kereshetjük azt a jó tulajdonságát, amiért mégiscsak hálásak lehetünk stb.
Lélekemelő lezárása volt az alkalomnak, hogy meghallgathattuk Reményik Sándor Hála című költeményét, továbbá néhány, hálával kapcsolatos idézetet, valamint Kovács Kati Úgy szeretném meghálálni című világslágerét.
Hálásak vagyunk Líviért, aki ezt a programot elindította és hónapról hónapra megtartja, és hálásak vagyunk egymásért, akik alkalomról alkalomra részt veszünk a léleképítő programon.

Hálásak vagyunk Önnek is, aki végigolvasta ezt a november havi beszámolót.

Ha valamelyik programunk felkeltette érdeklődését, jelentkezzen, és jöjjön el a legközelebbi alkalomra.
Kísérje figyelemmel weboldalunkat:
www.egyuttlatok.hu
A Hírek menüpontba töltjük fel a friss információkat.

Ha gondolja, írhat is nekünk az:
info@egyuttlatok.hu
e-mail címen.

Köszönjük érdeklődését és részvételét.

Együttlátók Csapata

Made by FortuNet
Oldal tetejére