X Bezárás

Olvasási beállítások

Láthatósági beállítások megnyitása

Beszámoló az Együttlátók Alapítvány ökumenikus konferenciájáról

2023.10.30

Beszámoló az Együttlátók Alapítvány ökumenikus konferenciájáról

Az Együttlátók Alapítvány "Nyisd fel szemeidet és láss!" címmel 2023 októberében második alkalommal szervezett konferenciát a keresztény Egyházakban élő látássérült emberek ügyét szolgálva. A rendezvény fő célja az volt, hogy megismerkedjünk a keresztény Egyházakban a látássérült emberek lelkigondozásának jó gyakorlataival, továbbá olyan látássérült személyekkel, akik maguk is szolgálatot teljesítenek az Egyházukban, közösségeikben, valamint bemutatkozási lehetőséget biztosítsunk azon civilszervezeteknek is, melyek tevékenységükkel részben vagy egészében a vallásukat gyakorló látássérült embereket segítik. (Az Együttlátók Alapítvány ez utóbbi kategóriába sorolja saját magát.) A rendezvény további célkitűzése volt a kapcsolatteremtés és együttműködés támogatása az "együttlátás" és az ökumenizmus jegyében.
Mit értsünk az "Együttlátás" szempontján?Ez a konferencia láttatni szeretné, hogy aki jól lát, mi mindent megtesz látássérült testvéreiért, és azt is láthatóvá kívánja tenni, hogy maguk a látássérült testvérek mi mindent képesek megtenni Istenért, embertársaikért, önmagukért, az Egyházukért és közösségeikért.
Az ökumenizmus is fontos számunkra, ami azt jelenti, hogy az Együttlátók Alapítvány az összefogást szorgalmazza a látássérült emberek érdekében. Célunk egymást megismerni, egymással kapcsolatba kerülni, egymást megerősíteni, egymásért hálát adni, és tudni azt, hogy Isten szőlőskertjének mindannyian munkásai vagyunk, megvan a saját tevékenységi körünk, saját feladatunk. A keresztény testvérek közötti jó kapcsolat nem csupán az egyének, hanem a szervezetek között is kívánatos, hogy megvalósuljon. Mi Krisztusban nem egyszerűen partneri kapcsolatot, hanem testvéri kapcsolatot igyekszünk kialakítani és fenntartani egymással.

A konferencia címe:
"Nyisd fel szemeidet és láss!"
Mottója:
"Mert nálad van az élet forrása és a Te világosságod által látunk világosságot."
(Zsolt 36, 10)

Jelen konferencia időpontjának és témaválasztásának aktualitását az adta, hogy október hónap a Látás hónapja, továbbá október 15-én ünnepeljük a Fehérbot Nemzetközi Napját, október 28-án pedig Boldog Batthyány-Strattmann László, a szegények szemorvosa földi születésnapját.
Ezt a témát erősíti az is, hogy október 18-án pedig Szent Lukács evangélista ünnepnapja volt, akiről tudjuk, hogy annak idején orvosként tevékenykedett.
  A konferenciát Boldog Batthyány-strattmann László pártfogásába ajánlottuk, akit 2003-ban II. János Pál pápa avatott boldoggá.

A 2023. október 20-án, az Együttlátók Alapítvány székhelyén megvalósult esemény programja a következőképpen alakult:

 Lélekhangoló

Horváthné Dunaveczki Leona énekelt Horváth Csaba gitárkíséretével.
Köszöntő, bevezető gondolatok
Bieber Mária, Együttlátók Alapítvány kuratóriumának elnöke

Párbeszéd hitünk igazságairól - látássérültek lelkinapja a Felsővízivárosi Szent Anna plébánián

Horváth Eszter - a Felsővízivárosi Szent Anna plébánia KARITASZ vezetője (nyugdíjas matematika-fizika szakos tanár)

látássérültek lelkigondozása az Ige tükrében

Durgonics Tamás - Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány Vakmisszió munkatársa, református vallástanár, igehirdető, előadó

A vak Bartimeus hite (Márk evangéliuma 10. fejezet 46-52)

Miklós Tibor - Bartimeus Kulturális Közhasznú Egyesület elnöke (Elmaradt betegség miatt)

Audionarráció a liturgiában

Dr. Laurinyecz Mihály - Tanszékvezető, Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Kar, erkölcsteológia tanszék, a Reménykör alapítótagja

"Rossz tanítvány, ki tétlen vár, Ha Mestere előtte jár." (eé. 438/4.)

"A kántor-, orgonista szolgálat kérdésköre, metodikája vak, látássérült orgonisták számára"
Szluka Lydia Kinga - Énekművész, evangélikus kántor

Együttlátva Többet Látunk!

Bieber József, Zagyvaróna plébániai kormányzója, az Együttlátók Alapítvány alapítója

"Szebb vagy, mit szem láthat."

Horváthné Dunaveczki Leona - Szociológus, blogszerző, énekes

Az előadásokat az Együttlátók Alapítvány Facebook oldalán közvetítettük, utólag is visszanézhető/visszahallgatható a program.
YouTube csatornánkon a hangfelvétel hamarosan elérhetővé válik.
Az előadásokat szeretetvendégség követte.

Az alábbiakban a jelenlévők visszajelzéseiből nyújtunk át egy csokorravalót:

Szluka Lydia Kinga:

"Nekem nagyon-nagyon tetszett a konferencia, ahogy a tavalyi is. Örülök, hogy itt vagyok, és örülök, hogy van egy fórum, ahol ezek a témák szóba kerülnek. De fontos volna az is, hogy a szélesebb nyilvánossághoz is eljusson az üzenetünk.
Mihály professzor úrnak szeretném visszajelezni, köszönöm, hogy a "narráció a liturgiában" kérdéskörét felvetette előadásában, és nagyon várnám az ezzel kapcsolatos felekezetközi fejleményeket, jó lenne ezt a témát bővíteni, kiterjeszteni. Szerintem fontos téma.
Én mindenkinek köszönöm az előadását, szerintem folytassuk jövőre is, mert hasznos."

Szluka Istvánné:

"Nagyon jó kis közösség alakult ki itt, és ez a program hiánypótló. Én mint segítő és kísérő vagyok most jelen, de jó együtt lenni veletek, és mindig tanulok nálatok valamit."

Horváthné Dunaveczki Leona:

"Nagyon tetszett ebben a rendezvényben az olajozottság, az, hogy minden ki volt előre találva és időben haladtak előre az események. Mindig örülök annak, ha a technikai részek is rendben vannak: van konkrét vezetés, irányítás…
Fontosnak tartom én is a konferencia témáját és azt is, hogy minél több emberhez sikerüljön eljuttatni.
Szívesen aktívkodom mások inspirálásában, bátorításában, lelkesítésében, és ezekben lehetőségeimhez mérten örömmel együttműködöm az Alapítvánnyal."

Horváth Csaba:

"Nagyon szépen köszönöm, hogy itt lehettünk. Jól éreztem magamat.
Lencsi jól szokott énekeket választani. Az énekszövegek közül, ahogy változik az életünk, ahogy gyűlnek a tapasztalataink, egyre több énekszöveget kihúzok. Ez azt jelenti, hogy egy csomó olyan dolog van, amire az ember vágyakozik, és már elérhető. Sokszor Istentől olyan dolgokat akarunk, amit már megkaptunk. Erre egy szó van: elvégeztetett. Nagyon nehéz az, hogy az ember mindig valamit le akar tenni az asztalra. A legfőbb hibát én ebben látom. A dalokban sok igazságot lehet felfedezni, ezért szeretem ezeket a dalokat és szívesen játszom hozzájuk gitárkíséretet."

Dr. Laurinyecz Mihály:

"Örülök én is, hogy itt lehetek. Én a szakmai specialitást igyekszem hozzáadni ehhez a konferenciához, és nagy élmény volt számomra, hogy ez a mostani előadásom Ferenc pápa magyarországi látogatásának tapasztalataiból kibontakozhatott. A Reménykörnek van az Együttlátók Alapítvánnyal egy tartós együttműködése, ez speciális formában meg is jelenik ezen a konferencián. Én továbbra is bíztatlak benneteket a folytatásra.
Nekem például a kántorsággal kapcsolatos azon ismeretek, melyek itt Lydiától elhangoztak, rádöbbentettek arra, hogy sok olyan speciális, többlethelyzet van, amit nagyon nem könnyű látássérült kántorként megoldani. És ebbe látó emberként általában nem gondolunk bele. Ezért fontos volt, hogy az előadó ezeket felsorolta. Úgy érzem, hogy nagyon arányos volt a szakmaiság Lydia előadásában, és erre szükségünk is van. Ezzel tudatosul bennünk ennek a szakterületnek a különlegessége."

Horváth Eszter:

"Én is nagyon örülök, hogy itt vagyok. Mivel  már többedik alkalommal vagyok itt, könnyen jövök ide, és tudom, hogy valami szépet és jót kapok tőletek. Az itt elhangzott előadásokból is sokmindent tudok magammal hazavinni.
Egyrészt Lídia előadásában jó volt az, hogy nagyon őszintén beszélt arról, hogy nehéz ezt vagy azt így megcsinálni, de meg tudja másképpen oldani, és hogy ezt vagy azt a megoldást ajánlja vagy nem ajánlja másoknak. Látszott, hogy abszolút magas követelményeket állít maga elé, és ennek az eléréséért megtesz mindent. Ezt nagyon jó volt hallani.
Mihály atyától pedig örömmel hallottam, hogy hogyan írja le egy jól látó ember a látássérült ember számára azt, amit ő lát. Ez a tapasztalatmegosztás aktuális is volt nekem, mert nemrégiben kirándultunk a látássérült testvérekkel, és a zsámbéki templomban én is megpróbáltam a szavaimmal körülírni azt, amit láttam. Ösztönösen csináltam, és ez az előadás engem megerősített ennek a gyakorlatnak a fontosságában."

Bieber József:

"Jól éreztem magamat mint szervező és előadó is. Bevallom, nagyon lekötöttek az előadások, és emiatt például a fotókészítés feladatát el is felejtettem. Jó gondolatok és ötletek merültek fel az előadásokban. Mindannyian olyan témákat hoztatok, vetettetek fel, melyek nem csupán a látássérült embereket érintik, hanem a látó embereket is.
Lydia előadása sok gondolatot ébresztett bennem. Például egy papnak vagy lelkésznek mindenképpen értékelnie kell azt, ha van kántor a templomban. Maga a kántori szolgálat a látó ember számára is kihívás, hiszen hétvégén dolgozik, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag nincs a családjával hétvégén. Egy látássérült kántor ezen felül még a látássérültsége korlátaival is megküzd. Az sem mindegy, hogy a kántor mikor tudja meg az énekeket, mennyi ideje van felkészülni. A gyakorlás nagyon fontos része a felkészülésnek. A látássérült kántornak is teljesítenie kell, nem lesznek vele elnézőek.
Mihály atya előadása is nagyon tetszett. Először azt gondoltam, hogy a liturgia narrálása nagyobb ünnepek alkalmával igényesebb szervezés esetén megtörténik a katolikus templomokban. Aztán rájöttem, hogy az nem magyarázat, az egy kommentár, amikor elmondják azt, hogy mi, mikor és miért történik. Ez az előadás felhívta a figyelmemet arra, hogy a liturgiának vannak állandó és vannak változó részei, és van egyfajta dinamikája. Azt gondolom, hogy narrálni ma már nemcsak a látássérült, hanem a látó ember számára is szükséges volna, mert sokmindent megszokásból csinál, és bele sem gondol a jelképes cselekmények üzenetébe.
Leona, ajándék az, hogy nemcsak a szavaiddal tehetsz hitvallást, hanem a hangoddal is, és ezáltal engedsz betekintést a lelked legrejtettebb kincseibe. De ehhez bátorság is kell. Bátor az, aki kiáll, és azt mondja, hogy én adok magamból, mert nem tudhatja előre, milyen lesz a fogadtatás.
Tamás, a te esetedben kifejezetten érdekes az, hogy amikor látássérült igehirdetőként teszed a dolgodat, magyarázod az igét, tanítasz, hogyan érzékeled a hallgatóság reakcióit. Hogyan tudod elfogadtatni magadat és azt az értéket, amit közvetíteni akarsz. Erről még szívesen hallanék többet is.
Eszter,úgy gondolom, nagyon szép szolgálatot végzel hónapról hónapra. Belegondoltam abba, milyen kreativitás kell ahhoz, hogy megszólítsd a látássérült embereket, összefogd a közösséget, és lelki tartalommal megtöltsd azt az időt, amit együtt töltötök. Jó hallani azt, hogy te ezt jól csinálod."

Farkas Natália:

"Vendégként vagyok jelen, és megajándékozottnak érzem magamat a program után. Nagyon örülök, hogy sikerült úgy szerveznem a napomat, hogy el tudtam ide jönni. Az előadások érdekesek voltak, úgy éreztem, mindenki tudott volna még többet is mondani a témájáról. Sok új információt hallottam, amiket még fel kell dolgoznom magamban. Abszolút megajándékozottnak érzem magamat."

Durgonics Tamás:

" Jól éreztem magamat a konferencián. Az előadások érdekesek voltak. Úgy éreztem, mindenkinek volt közölnivalója, ha lett volna több időnk, tudtunk volna még mit mondani mindannyian. A jövő évi konferencia témája is már bontakozik bennem."
Dicsőség Istennek, hála és köszönet az előadóknak.

Az összegzést készítette:
Bieber Mária
Együttlátók Alapítvány elnöke

Made by FortuNet
Oldal tetejére