X Bezárás

Olvasási beállítások

Láthatósági beállítások megnyitása

Akadálymentes tárlatvezetés a Szépművészeti Múzeumban

2023.09.13

Együttlátva Többet Látunk!

Akadálymentes tárlatvezetés a Szépművészeti Múzeumban

A 2023. szeptember 6-i Akadálymentes tárlatvezetés című program, amely 12. alkalommal került megrendezésre, ezúttal művészettörténeti korszakokon és stílusirányzatokon át vezetett bennünket, mintegy négy évszázadot felölelve. Az ívet Deme Edina múzeumpedagógus rajzolta fel számunkra a Szépművészeti Múzeumban „Századok párbeszéde – Barangolás a Régi Képtár remekművei között” címmel. Az interaktív, élményszerű tárlatvezetés négy fő csomópont, a gótika, a reneszánsz, a manierizmus és a barokk köré épült.

Első állomásunk a gótika volt. A stílusirányzat ismérveit Deme Edina a román stílussal összehasonlítva mutatta be. Ismertette a korszakra jellemző ábrázolásmódot, színszimbolikát, valamint a műalkotások által elérni kívánt célt. E szempontok mentén mutatta be a rendezvény során a többi stílusirányzatot is, illetve azok időbeni egymásra hatására is rávilágított. Személyes benyomásként a gótikával összefüggésben a Notre Dame-ban tett látogatását idézte fel, és adta át látók és látássérültek számára egyaránt a katedrális hangulatát, az üvegablakok által keltett harmónia érzetét, illetve a magasságok, a távlatok, a kecses, égbe törő elegancia által szerzett egyéni spirituális élményét. Következő korszakként a reneszánszhoz érkeztünk, amelyet Domenico Ghirlandaio Szent István vértanú című, 1490-1493 körül készített oltárképe elemzésével vázolt fel. A résztvevők kérdéseikkel jól segítették az előadót abban, hogy a kérdésekre adott válaszok által a látássérültek számára is láthatóvá tegye a festményt. Soron következő korszakunkat, a manierizmust El Greco Bűnbánó Magdolna című, 1576–1577 körül készült, látomásszerű festményén keresztül ismertük meg. A manierizmus, noha időben a reneszánsz és a barokk korszak között helyezkedik el, hangulatában a korábban már megismert gótikához nyúlik vissza. Utolsó állomásunkon a barokk stílussal ismerkedtünk meg, melyhez illusztrációként Jusepe de Ribera Szent András vértanúsága (1628) című drámai festményét elemeztük.

Az esemény zárásaként alkalmunk nyílt általános művészeti kérdések feltevésére is. Szó esett a megismert stílusirányzatok egyéb képzőművészeti ágakban (pl. szobrászat) való megjelenéséről, a festmények utókornak való megőrzésének lehetőségeiről, a restaurálás egyes módszertani kérdéseiről és a restaurátorok munkájáról. 

Összeállította: Forgács Hajnalka

 

Made by FortuNet
Oldal tetejére