2021.02.07
(Az inspirációt az internetről Nagymama receptje adta.)
A farsangi időszakban egy finom, könnyen és biztonságosan elkészíthető, rendhagyó fánkot ajánlunk a látó és látássérült, "konyhatündérkedni szeretők" figyelmébe.
A receptet kipróbáltuk, kicsit alakítottunk is rajta, így adjuk tovább.
Nekünk nagyon bejön!
50 dkg tehéntúró, de 45 dkg-os csomag is megteszi,
6 púpozott evőkanál finomliszt, de rétesliszttel is nagyon jó,
3-4 evőkanál porcukor, de kristálycukor is lehet, és nem baj, ha szűkebben mérjük,
1,5 dl olaj,
2 db tojás,
kevés só,
1 csomag sütőpor.
Fogyasztáskor: lekvár vagy dzsem.
A túrót, a lisztet, a cukrot, a sót, a sütőport, az olaj felét és a tojásokat összekeverjük egy tálban.
A tészta egy kicsit ragacsos, kemény állagú massza lesz.
Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk.
Tenyerünkkel is kilapogathatjuk a tésztát.
Ezután egy 5-6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval vagy egy hasonló méretű pohárral korongokat szaggatunk belőle.
Ebből az adagból kb. 18--20 db fánk lesz.
Ujjunkkal mélyedést nyomunk a közepükbe, majd miután tepsibe helyeztük őket, mindegyiket vastagon megkenjük a maradék olajjal.
A tepsit előzetesen sütőpapírral béleljük.
Előmelegített sütőben 180 fokon 25--30 percig sütjük.
Gázsütő esetén 2-es és 3-as közötti fokozaton sütünk.
A sülő fánk édeskés, kellemes illata betölti a konyhát.
A fánk akkor készül el, ha a teteje megpirult.
A tepsiből kiszedve még melegen kínáljuk.
Lekvárral fogyaszthatjuk, porcukorral is meghinthetjük a tetejét.
A fánk hidegen is élvezhető, de mikróban picit újramelegítve is fogyasztható.
Jó étvágyat kívánunk!
További részletekért, kérjük, iratkozzon fel hírlevelünkre a:
www.egyuttlatok.hu
weboldal
főoldalán.
Írhatnak is nekünk az alábbi e-mail címre:
info@egyuttlatok.hu
Együttlátók Csapata