X Bezárás

Olvasási beállítások

Láthatósági beállítások megnyitása

Olvasás világnapja Országos esemény az Online térben

2021.07.28

Olvasás világnapja Országos esemény az Online térben

 

„Az olvasás – ha élvezetet okoz – segít élni. Átélni és túlélni is.”

(Vekerdy Tamás)

 

Az Együttlátók Alapítvány a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége Braille-bizottsága támogatásával 2021. szeptember 8-án, az olvasás világnapján országos online esemény szervezését kezdeményezi.

 

A hagyományteremtő kezdeményezés célja, hogy:Braille írással készült könyv.

Olvasással ünnepeljük meg az Olvasás világnapját!

 

Az esemény megvalósításának érdekében az Együttlátók Alapítvány a jelen felhívással meg kívánja szólítani a vak, az aliglátó és a gyengénlátó, valamint a jól látó emberek mindazon szervezeteit, országos és helyi jellegű egyesületeit és alapítványait, oktatási intézményeket, könyvtárakat, cégeket és vállalkozásokat, továbbá lakóotthonokat, klubokat és olvasóköröket, baráti társaságokat és családi közösségeket, amelyeknek szívügyük az olvasás, és az olvasás melletti elköteleződésüket egy szélesebb körű összefogás keretében nyilvánosan is megmutatnák.

 

Az alapgondolat szerint nem elszigetelt ünnepi eseményt tervezünk, hanem egy olyan programsorozatot, amely a leendő partnerszervezetek együttműködésének köszönhetően térben behálózza az egész országot, időben pedig az adott napot.

 

Hogyan válik ez valósággá?

 

Az Együttlátók Alapítvány vállalja a rendezvény koordinálását, és maga is egyike lesz az együttműködő partner szervezeteknek.

A Facebook-oldalán egy eseményt hoz létre, amelyen keresztül rendszeres tájékoztatást nyújt az eseményhez kapcsolódó partnerszervezetek jelentkezéséről, a szervezés folyamatáról.

Ezért arra kéri leendő partnereit, hogy az esemény Facebook-oldalán túl e-mailben is jelezzék együttműködési szándékukat legkésőbb 2021. augusztus 29-ig az:

info@egyuttlatok.hu

e-mail címen.

 

Az együttműködő szervezetek arra vállalkoznak, hogy az olvasni szerető és felolvasásra vállalkozó tagjaik részvételével, az általuk kiválasztott szöveg felolvasásáról videófelvételt készítenek, amelyet 

saját Facebook-oldalukra feltöltenek, és a felvétel linkjét az Olvasás világnapján az előre egyeztetett időpontban nyilvánossá téve az Együttlátók Alapítvány Facebook-oldalán is megosztják. Az együttműködés révén az Együttlátók Alapítvány Facebook-oldala lesz ugyanis az a gyűjtő oldal, amelyen az Olvasás világnapjának végére szép sorban egybegyűlnek az olvasással ünneplők felvételei.Braille írással készült könyvet olvas Marcsi

 

A partnerszervezetek a felolvasók számától függően több videó felvételt is készíthetnek.

Kérjük, hogy egy-egy videófelvétel hossza maximum 5—8 perc legyen! Inkább rövidebb lélegzetvételű anyagok készüljenek, mint hosszabbak.

A felolvasásra kerülő szöveg lehet egy részlet valamely irodalmi műből, legyen az akár próza, akár vers, vagy rövidebb terjedelmű műalkotás, fontos, hogy a felolvasó szívéhez közel álljon.

 

Minden egyes felvétel alkalmával fontos, hogy elhangozzon a jelen felhívásnak egy rövidített változata, amely kifejezi, hogy a program egy nagyobb egység szerves részeként, szélesebb társadalmi felelősségvállalás keretében valósul meg az olvasás népszerűsítésének ügyéért.

A felhívás rövidített változatát az együttműködő partner szervezeteknek az Együttlátók Alapítvány megküldi.

 

Szorgalmazzuk, hogy a látó és gyengénlátó felolvasók mellett minél több pontírást olvasó résztvevő is jelentkezzen, és mutassa meg, hogy a Braille-írás 2021-ben is élő kultúrtechnika, az önálló olvasásélmény megtapasztalásának egyetlen módja a látássérült emberek esetében.

 

Az együttműködő partnerek az Olvasás világnapjának ünnepi eseménye sikerességét azzal is segítik, hogy a jelen felhívást és az aktuális tájékoztatásokat saját jól bevált fórumaikon terjesztik, a programba történő minél szélesebb körű bekapcsolódás érdekében a rendezvényt másoknak is ajánlják.

 

Az Olvasás világnapjának olvasás általi megünnepléséhez egyénileg is lehet kapcsolódni abban az esetben, hogyha erre közvetlen civil szervezeten/oktatási intézményen/könyvtáron/munkahelyen/klubon/családi körön/baráti társaságon stb. által nincs mód.

 

Az egyénileg jelentkező felolvasókra is a fentebb leírtak érvényesek.

 

Felolvasásra jelentkezni, illetve további részletek iránt érdeklődni az alábbi e-mail címen lehet:

info@egyuttlatok.hu


 

Köszönjük figyelmüket, és várjuk jelentkezésüket.

 

Budapest, 2021. július 20.

 

Együttlátók Csapata

Made by FortuNet
Oldal tetejére