X Bezárás

Olvasási beállítások

Láthatósági beállítások megnyitása

Október hónap nemcsak a Látás hónapja, hanem a Rózsafüzér imádságnak is a hónapja.

2022.09.28

Együttlátva Többet Látunk!

 

Kedves imádkozó Barátunk!

 

Október hónap nemcsak a Látás hónapja, hanem a Rózsafüzér imádságnak is a hónapja.

 

Tudjuk, hogy Szent II. János Pál pápa különösen is fontosnak tartotta a rózsafüzér napi imádkozását és erre a híveket is bátorította. Ő mondta: „A rózsafüzér nagyon kedves imádságom. Csodálatos imádság! Csodálatos az egyszerűsége és a mélysége. Krisztus arcára szegezni a tekintetet, felismerni a misztériumot, ez Krisztus minden tanítványának feladata. A rózsafüzér a feszületre irányul: tőle indul és hozzá érkezik, mint maga az imádkozás is. Hiszen Krisztusban összpontosul a hívők élete és imádsága”.

 

Október hónap jó alkalom az Együttlátók Alapítvány és mindazon személyek számára, akik fontosnak gondolják a közös imádságot, hogy együtt fedezzük fel a rózsafüzér közös imádkozásának erejét.

Imádkozzunk családjainkért, hazánkért, a világ békéjéért és személyes imaszándékaink meghallgatásáért.

 

Az imaalkalmakat október hónap kedd estéin, 20:00 órai kezdettel tartjuk.

 

Időpontok:

 

- 2022. október 4. kedd, 20:00 órától

- 2022. október 11. kedd, 20:00 órától

- 2022. október 18. kedd, 20:00 órától

- 2022. október 25. kedd, 20:00 órától

 

A közös imádsághoz a Google Meet kommunikációs platform szolgáltatását fogjuk igénybe venni.

Az imádságot az Együttlátók Alapítvány Facebook-oldalán élőben is közvetítjük.

 

Amennyiben Ön nemcsak meghallgatni szeretné az imádságot, hanem ahhoz aktívan és tevőlegesen is szívesen csatlakozna, akkor a következőket kérjük:

 

regisztráljon az

info@egyuttlatok.hu

e-mail címre teljes neve és aktív e-mail címe megküldésével legkésőbb az imaalkalom napján 17:00 óráig.

Ha első ízben jelentkezik, és nem ismerjük egymást, kérjük, néhány mondat erejéig mutatkozzon be, és írja meg, miért szeretne bekapcsolódni a közös imádságba.

 

Az Ön által megadott e-mail címre Bieber József, a program főszervezője fogja a csatlakozási linket küldeni.

Kérjük, a megküldött link segítségével 19:45 és 19:55 között csatlakozzon azért, hogy az imádságot pontosan el tudjuk kezdeni.

 

Mit tudhatunk a rózsafüzér eredetéről?

 

A rózsafüzér (latinul: rosarium, más szóval: szentolvasó) a katolikus hívek körében az egyik legkedveltebb és legismertebb imádság. Az ehhez használt eszközt is rózsafüzérnek nevezzük.

 

A hagyomány szerint Szent Domonkosnak köszönhetjük ezt az imamódot, aki a 13. század elején élt, és szent életű rendalapító és hithirdető volt. Amikor Dél-Franciaországban hosszú időn keresztül az eretnekek tévtanításaival szembeni buzgó hithirdetése igen-igen csekély eredménnyel járt, szomorúságában a Boldogságos Szűzhöz fordult segítségért. Kérte, tanítsa meg őt arra, hogy sikeresebben harcolhasson a már nagyon elharapódzott bűn és tévely ellen. Ekkor a Boldogságos Szűz Szent Domonkost arra az imával és prédikálással váltakozó hithirdetésre tanította, amelyből később a rózsafüzér-ima máig ismert és széles körben használt módja kifejlődött.

 

A rózsafüzér az idők során minden katolikus hívőnek, képzettnek és egyszerűnek, gazdagnak és szegénynek, férfinak és nőnek, felnőttnek és gyermeknek kedves imájává vált. A szentek tapasztalata szerint a rózsafüzért annál kedveltebbnek, szebbnek találhatjuk, minél jobban gyakoroljuk.

 

Hogyan imádkozzuk a rózsafüzért?

 

A rózsafüzér imádság jól elkülönülő szakaszokból áll. Azért nevezhetjük füzérimának, mert önállóan is ismert imádságokat fűzünk egymás után adott szabály szerint. Egy teljes rózsafüzér bevezető imádságokból és 5 tizedből áll.

 

A bevezető imádságok a következők:

 

- a keresztre: az Apostoli hitvallást,

- a nagy szemre: a Miatyánk imádságot,

- a 3 kis szemre: 3 Üdvözlégy Mária... imádságot mondunk a megfelelő titkokkal.

 

Ezután jönnek a tizedek. Egy tized 1 db Miatyánk és 10 db Üdvözlégy Mária... imádságból áll, végül a tizedet a Szentháromság dicsőítésével zárjuk le.

 

Jó, ha tudjuk, hogy:

- A Miatyánkra maga az Úr Jézus tanította apostolait. 

- Az Üdvözlégy Mária szintén szentíráson alapuló imádságunk: a kezdő sorokban Gábor angyal üdvözlő szavait ismételjük meg, majd szent Erzsébetnek a Szentlélek által sugallt köszöntését mondjuk, és ezekhez a mondatokhoz később az Egyház a Szentlélek vezetése által kapcsolta hozzá könyörgését: Asszonyunk, Szűz Mária...

 

Mik azok a titkok?

 

A titkok rövid mondatok, melyek az Úr Jézus és isteni Anyjának életét, szenvedését és mennyei megdicsőülését foglalják magukban. Miért titkok? Mindenbizonnyal azért, mert ezek az egyszerű, tömören megfogalmazott mondatok a bennük foglalt eseményeken messze túlmutatnak, olyan igazságokat és mélységeket rejtenek, melyek a kitartóan imádkozó ember számára a kegyelem által tudnak feltárulni. Tehát nem unos-untalan ismételt, elcsépelt mondatok, lerágott csontként mormolt közhelyek. A titok olykor váratlanul kinyílik, mint egy csodálatos ajtó, mely mögött kincseket találunk, és a kincseket egyenként szemügyre véve újabb és újabb, személyes életünket érintő tapasztalatokat, tanításokat nyerhetünk; olykor lassan, fokozatosan tárulnak fel az isteni bölcsesség életünket gazdagító üzenetei, melyek szíven ütnek, eltalálnak, mint egy éppen időben érkező útmutatás.

 

Összesen 20 db titokról beszélhetünk. Mivel egy teljes rózsafüzér imádságban 5 tizedet imádkozunk, tehát 5 titokról elmélkedünk, így logikus, hogy tematika szerint 4 különböző rózsafüzér létezik. (Az ezektől eltérő egyéb rózsafüzéreket most nem említjük.)

 

A rózsafüzér imádság Mária-imádság?

 

Igen, de ennél lényegesen több, mivel a titkok az Úr Jézus életének és ezzel összefüggésben Édesanyja életének is a legfontosabb eseményeit állítják elénk.

 

Örvendetes rózsafüzérnek hívjuk az első öt titkot, mely Jézus fogantatásának és gyermekségének történeteit foglaja magában. A Világosság rózsafüzér a titkok által Jézus nyilvános működése eseményeit állítja középpontba. A Fájdalmas rózsafüzér titkaiban Jézus kínszenvedését és kereszthalálát élhetjük át, a Dicsőséges rózsafüzér titkaiban pedig Jézus és Édesanyja megdicsőülését szemléljük.

 

A rózsafüzér ima hatásai

 

Az Egyház a rózsafüzér imádságot ma is nagy nyomatékkal ajánlja a hívő embereknek, hiszen nem hiába kedvelték annyira a szentek, pápák, püspökök, szerzetesek, mindennemű és rangú világiak, és oka van annak is, hogy ez az imaforma évszázadok óta mindmáig nem veszített népszerűségéből az egész világon.

 

Az ima minden pozitív hatását megtapasztaljuk a rózsafüzérben. Titkai összefoglalják számunkra hitünk legfőbb igazságait, és bennük megtaláljuk azt az utat, melyen haladnunk érdemes. Az ima a lélek tápláléka. Az ima segíti a tisztánlátást, világosságot gyújt a szívünkben; buzdít a jóra, óv a rossztól, tisztít a bűntől, kitartást ad a küzdelmeinkben. Lelkünk az ima szárnyain emelkedik Istenhez, és olyan élő kapcsolatot jelent, mely megtart minket minden körülmények között Krisztus-követőkként.

 

Mi, magyarok pedig különösen is szeretjük a rózsafüzér imádságot, hiszen hazánkat első királyunk, Szent István király a mennybe felvett Boldogságos Szűz Máriának ajánlotta fel, és anyai oltalma alá helyezte. Mária országa vagyunk. 

 

Hisszük, hogy Mária, az Úr Jézus édesanyja a rózsafüzért imádkozó ember imáját nem hagyja meghallgatatlanul, és kedves előtte a külön-külön végzett imádság, de még sokkal kedvesebb, hatásosabb, ha közösen, együtt imádkozzuk a közösségért, a családért, a hazáért, az Egyházért, a világ békéjéért. Hiszen tudjuk, Jézus maga mondta, hogy ahol ketten vagy hárman együtt imádkoznak, Ő köztük van (Mt 18, 20).

 

Jelentkezzen, és imádkozzuk együtt október hónap kedd estéin a rózsafüzér imádságot!

Írni az

info@egyuttlatok.hu

e-mail címre tud.

 

Együttlátók Alapítvány

Made by FortuNet
Oldal tetejére