X Bezárás

Olvasási beállítások

Láthatósági beállítások megnyitása

Audionarrációs keresztény filmklub látássérült felnőttek részére.

2021.10.16

MEGHÍVÓ 

Ismét lesz audionarrációs keresztény filmklub látássérült felnőttek részére! Az élő narrációt Bieber József biztosítja. Természetesen látó családtagot, barátot, ismerőst is szívesen látunk.

 Mit nézünk meg?

A film címe: A kismadár Helen és tanárnője/részlet a filmből

Mit érdemes tudni a filmről?

Színes, szinkronizált, amerikai dráma, 95 perces, 2000-ben készült. 

Miről szól a film? 

A kismadár című film történetének alapját William Gibson színdarabja adja. A filmnek három változata ismert: az 1962-es „The Miracle Worker” (A csodatévő) Anna Bancroft és Patty Duke főszereplésével. Patty Duke játszotta Helen Kellert, amelyért elnyerte az Oscar-díjat. Az 1979-es változat Melissa Gilberttel és Patty Duke-kal (aki ezúttal Anne Sullivant alakítja) a televíziós remakje az 1962-es filmnek. A 2000-es film – A kismadár – is ugyanezen a színdarabon alapszik, itt Hallie Kate Eisenberg és Alison Elliot játsszák a két főszerepet. 

A filmnek két főszereplője van. Egyikük a nyolc éves siketvak és néma kislány, Helen Keller, másikuk a maga is látássérült tanítónő, Anne Sullivan. A film az elhivatott tanítónő erőfeszítésein keresztül mutatja meg, hogyan és mivé fejlődhet egy, a külvilágtól teljesen elzártan cseperedő, konok, elkényeztetett, kommunikálni nem tudó gyermek, hogyha akad valaki, aki önzetlenül nekiajándékozza életét, és hozzásegíti őt ahhoz, hogy saját tehetségét maximálisan kibontakoztassa és ezáltal az úgynevezett "ép" embereknek is példát adva teljes értékű emberi életet élhessen. 

A film elején láthatjuk, a szülők óvó szeretettel veszik körül halmozottan sérült gyermeküket, mintegy védőburokban tartják. El sem tudják képzelni, hogy ezzel az átlag ember számára felfoghatatlan fogyatékossággal leányuk nevelhető, sőt oktatható, és egyáltalán, hogy értelmes életet élni képes emberré válhat. Tehetetlenül figyelik, ahogy a kommunikálni nem tudó kislány dührohamaival, hisztériás viselkedésével lassan ellehetetleníti a család normális életét. Egyszerre szeretik, sajnálják, engedékenyek vele, követelményeket, határokat nem szabva hagyják, hadd nőjjön, ahogy tud. Helen öntörvényű gyermek, megengedett számára, hogy a kezével egyen, bárki tányérjába belenyúljon és kivegyen belőle kedvérevaló ételt, ledobjon bármit az asztalról, mindent tegyen, amit csak szeretne. A kezelhetetlennek tűnő gyermek és a kilátástalansággal, reménytelenséggel küszködő család életébe Anne Sullivan, a maga is gyengén látó tanárnő hozza a sorsfordító változást. A változás hatása végül túlnő a család életén, téren és időn átívelve máig ható, példaértékű, ugyanakkor nem magától értetődő, hanem a mindennapok küzdelmeibe keményen beleálló tanárnő kitartásából és a vele fokozatosan együttműködni képessé váló kislány csodálatosan kifejlődő tehetségéből sarjad ki. 

Helen szülei eleinte ugyanis aggódva figyelik a tanárnő nevelési módszereit, és engedékeny szülői szívükkel gyakran "kegyetlennek" tartják azokat. Emiatt a tanárnőnek nemcsak a kislánnyal, hanem a gyermeket körülvevő, őt "majomszeretettel" védelmező szüleivel is meg kell harcolnia saját harcait. 

Végül kivé-mivé vált Helen Keller? Amerikai író, aktivista és előadó vált belőle. Ő volt az első siket és vak diák, aki főiskolai diplomát szerzett. Termékeny író volt, sokat utazott, és hirdette háborúellenes nézeteit. Kiállt a női egyenjogúság, a munkásosztály jogai és a szocializmus mellett. Tanítójával 49 évig tartó barátság kötötte össze, aminek során Sullivan tanítónője, nevelőnője, társalkodónője lett Helennek. Helen Keller összesen 12 könyvet és számos cikket írt. Spirituális önéletrajzi írása, a My Religion (Az én vallásom) 1927-ben látott napvilágot, majd Light in my Darkness (Fény a sötétségemben) címen újra kiadták. 

De mindez hogyan történhetett? Milyen módszerekkel tanította a siketvak kislányt a tanítónője? A filmvetítés során kiderül, és József atya tolmácsolásában a vizualitáson alapuló jelenetek is érthetővé/hallhatóvá válnak. 

Szereplők: 

Hallie Kate Eisenberg: Helen Keller,

Alison Elliott: Anne Sullivan,

David Strathairn: Keller kapitány,

Lucas Black: James Keller,

Kate Greenhouse: Kate Keller,

Damir Andrei: Dr. Anapaes,

Stewart Arnott: Farm Boss,

Kevin Duhaney: Percy,

Neville Edwards: Henry. 

Rendezte: Nadia Tass. 

Figyelem!

A vetítés után egy bögre zamatos tea és egy-két falat keksz/süti mellett beszélgetést is tervezünk a látottak és hallottak kapcsán. 

A filmklub időpontja:

2021. október 22. péntek, 17:00 órától kb. 20:00 óráig.

A minél pontosabb kezdés érdekében 16:45 órától várjuk a Résztvevőket. 

Helyszín:

Néhány lépésre a Thököly út és Gizella út kereszteződésétől, az Együttlátók Alapítvány székhelyén, egy szőnyeggel borított, tágas és kényelmes nappaliban. 

Megközelíthető:

a 7-es buszcsalád bármelyik tagjával, továbbá 5-ös, 8E-s, 108E-s, 110-es, 110E-s, 112-es, 133E-s autóbuszokkal, valamint 72-es trolibusszal és az 1-es villamossal.

Vonattal is Zugló vasútállomás leszállással.

Parkolni a környező utcákban lehet. 

Költségek:

A részvétel feltételeiről és költségeiről weboldalunk Programok menüpontjában olvashatnak részleteket.

(A legelső részvétel úgynevezett kóstolóalkalom, azaz a program ingyenesen kipróbálható.) 

Jelentkezni a következő e-mail címen lehet:

info@egyuttlatok.hu

Kérjük a tárgysorban feltűntetni: Audionarrációs filmklub. 

Együttlátók Csapata 

Made by FortuNet
Oldal tetejére